Gastrointestinalni tumori

Tumori gastriontestinalnog trakta čine četvrtinu svih zloćudnih tumora u čovjeka. Najčešći su zloćudni tumori debelog crijeva, zatim rak želuca i gušterače. Rjeđi su tumori jetre, žučne kese i tankog crijeva.

Uočena je povezanost tumora gastriontestinalnog trakta s različitim oblicima prehrane, pušenjem, alkoholom te izloženošću određenim kancerogenim spojevima iz hrane ili profesionalnog okruženja. Neki oblici tumora češće se javljaju u pojedinim porodicama što se tumači utjecajem genetskih faktora.

Tumori gastriontestinalnog trakta uglavnom su dugo vremena asimptomatski te se u većini slučajeva otkrivaju u uznapredovaloj fazi. Rana detekcija je učinkovita jedino kod raka debelog crijeva kod kojeg je moguće jednostavnom skrining (engl. screening) metodom (test na okultno krvarenje) provesti preventivni pregled široke populacije. Za ostale je tumore gastriontestinalnog trakta ponajprije važno educirati bolesnike o rizičnim faktorima i ranim simptomima bolesti, kako bi se osiguralo njeno što pravovremenije otkrivanje.