Hepatitis

Tokom života čovjek je izložen dejstvu raznih virusa. Poseban afinitet za viruse hepatitisa B i C ima jetra koja predstavlja ujedno i najveću žlijezdu u ljudskom organizmu.

Jetra ima vrlo važne funkcije, a to su:

  • Detoksikacija - razgradnja otpadnih materija koje ulaze u organizam preko probavnog trakta prije nego što uđu u glavnu cirkulaciju i biotransformacija nekih lijekova

  • Metabolizam proteina, masti, ugljikohidrata, bilirubina iz žučnih kiselina, vitamina i pojedinih hormona

  • Sposobnost da od aminokiselina sintetizira vlastite proteine i proteine plazme

  • Sinteza proteina albumina i globulina koji imaju ulogu u imunom odgovoru domaćina

  • Stvaranje faktora koagulacije neophodnih u procesu zgrušavanja krvi

  • Proizvodnja žuči koja je između ostalog uključena u odstranjivanje proizvoda nastalih razgradnjom eritrocita - crvenih krvnih zrnaca, te razgradnja masti.


Hepatitis je hronična upala jetre uzrokovana virusima hepatitisa B i C koji ukoliko se ne liječe dovode do razvoja ciroze i karcinoma, a time sve prethodno nabrojane funkcije jetre budu ugrožene.

Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije u svijetu je danas inficirano preko 500 miliona ljudi. Smatra se da je od toga 170 miliona zaraženo sa hepatitis C virusom, a oko 350 miliona hepatitis B virusom što znači da je svaki 12. stanovnik Zemlje inficiran jednim od ova dva virusa.

Od 2011. godine Svjetska Hepatitis Alijansa je proglasila 28. juli  kao Svjetski dan borbe protiv hepatitisa koji se obilježava i u našoj zemlji.