Način prenosa i prevencija

Svaki čovjek tokom života može doći u kontakt sa virusom, ali ne mora biti inficiran. To znači da imuni (odbrambeni) sistem organizma može da se izbori sa virusom i eliminiše ga. Kod virusne infekcije hepatitis C virusom to se dešava u samo oko 20% slučajeva.

   

Virus hepatitisa C se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju. U BiH se krv počela testirati 1995. godine i do tada je glavni put prenosa infekcije bio transfuzija krvi i krvnih derivata.

To je razlog zbog čega su pozvani svi ranjenici i sve osobe koje su u toku rata bile u bolnici i primale krv da se testiraju što je prije moguće.

 

Danas je glavni  put  prenosa HCV infekcije intravensko korištenje droga – upotreba zajedničkih šprica i igala, zatim korištenje inficiranog pribora prilikom tetovaže i piercinga.

Prenos hepatitis C virusne infekcije spolnim putem i tokom poroda sa zaražene majke na dijete je relativno rijedak i javlja se u oko 5% slučajeva.

 

Zbog toga je važno da se svi ljudi testiraju svakih  6 mjeseci na virus hepatitisa B i C  što je danas dostupno u svakom gradu u Bosni i Hercegovini.

KOJE SU OSOBE U  POSEBNOM RIZIKU OD HCV INFEKCIJE ?

 

  • Osobe koje su primale transfuziju krvi i krvne derivate prije 1995. godine od kada je obavezno testiranje na hepatitis C virus
  • Intravenski ovisnici – osobe koje uzimaju droge putem šprice i razmjenjuju pribor, zatim osobe koje inhaliraju droge kroz nos
  • Perinatalna transmisija infekcije – sa zaražene majke na novorođenče u momentu poroda
  • Osobe visoko rizičnog seksualnog ponašanja
  • Osobe koje se tetoviraju ili imaju body piercing
  • Osobe koje su često izložene krvi i krvnim produktima – npr. pacijenti na dijalizi
  • Zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa krvi i krvnim produktima – medicinske sestre i hirurzi najčešće
  • Zajedničko korištenje četkica za zube, brijača zaražene osobe ili drugog toaletnog pribora

 

Virus hepatitisa C se ne prenosi svakodnevnim društvenim kontaktima kao što su rukovanje, poljupci, kihanje i kašljanje i sl. Stoga osobe koje su HCV pozitivne ne smiju biti isključene iz škole, posla, igre i drugih svakodnevnih aktivnosti.