Transparentnost odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim organizacijama i zdravstvenim radnicima

Roche d.o.o.- Roche Ltd. podržava potpunu transparentnost u vezi odnosa i saradnje farmaceutske industrije sa zdravstvenim organizacijama  i zdravstvenim radnicima i zato se kao članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BIH obavezala na javnu objavu prenosa vrijednosti prema zdravstvenim organizacijama  i zdravstvenim radnicima izvršenim u 2019-oj godini. 

Osnovni cilj javne objave prenosa vrijednosti je postići veću transparentnost odnosa između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika/organizacija, očuvanje i jačanje povjerenja između ljekara i farmaceutskih kompanija, očuvanje i jačanje ugleda farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika i informisanje javnosti o prirodi odnosa farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika/organizacija. 

 

Ključne poruke upućene javnosti kroz javnu objavu prenosa vrijednosti 
 

  • SARADNJA farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama u razvoju inovativnih lijekova promijenila je tok mnogih bolesti. Zdravstveni radnici imaju ključnu ulogu u razvoju novih lijekova i unapređenju liječenja. U neposrednom kontaktu s bolesnicima zdravstveni radnici mogu primjeniti neprocjenjiva stručna znanja o liječenju bolesti te pomoći u razvoju inovativnih lijekova.
  • TRANSPARENTNOST odnosa između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika/organizacija razvija povjerenje i razumijevanje odnosa usmjerenih na dobrobit bolesnika i bolji ishod liječenja.
  • Štiti INTEGRITET svih sudionika. 
  • Podiže POVJERENJE kako bi se odluke o liječenju zasnivale isključivo na medicinski dokazanim činjenicama i kliničkim iskustvima.
  • Predstavlja civilizacijski iskorak i podiže ETIČNOST poslovanja farmaceutske industrije.


Javna objava prenosa vrijednosti 2019

- EFPIA Report Roche BiH(2019).pdf

- Metodologija za javnu objavu Roche BIH(bhs).pdf

- Self certification Letter: EFPIA_Disclosure_Roche_2020.pdf