Svjetski dan hemofilije obilježava se svake godine 17. aprila u znak sjećanja na rođendan Franka Schnabela, osnivača Svjetske Federacije za hemofiliju. Cilj obilježavnja ovog dana je proslavljanje napredaka u liječenju, podizanje svijesti o hemofiliji, kao i ukazivanje pažnje na sve probleme sa kojima se susreću osobe hemofilijom ili bilo kojim drugim poremećajem krvarenja. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana hemofilije je „Prilagođavanje promjenama“, a u obilježavanju istog pridružili su nam se pacijenti, ljekari i medicinske sestre iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

 

U obilježavanju Svjetskog dana hemofilije priključili su nam se ljekari iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Kliknite na sliku kako bi pogledali video

Život osoba sa hemofilijom nije nimalo jednostavan, ali njihova snaga i međusobna povezanost im pomažu da lakše prevazilaze sve izazove koje nosi ovo oboljenje. U obilježavanju Svjetskog dana hemofilije priključili su nam se pacijenti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Kliknite na sliku kako bi pogledali video

U životu svake osobe sa hemofilijom, značajnu ulogu ima i njegova medicinska sestra. Njena uloga vrlo često prerasta u prijateljstvo. U obilježavanju Svjetskog dana hemofilije priključili su nam se ljekari iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Kliknite na sliku kako bi pogledali video