Onkologija

 

 

Onkologija je grana medicine koja se prvenstveno bavi dijagnozom i terapijom malignih oboljenja (rak). Riječ onkologija potiče od grčkih riječi onkos – što znači masa, tumor i riječi logos – nauka. Pored ovog onkologija se bavi praćenjem pacijenata sa malignom bolešću poslije terapije, zatim palijativnom njegom pacijenata  u terminalnoj fazi bolesti kao i skrining  programima  sa ciljem prevencije nastanka određenih vrsta raka.

Svake godine oko 7 miliona ljudi širom svijeta sazna da boluje od neke maligne bolesti. Rak je kompleksna bolest, ima ih mnogo različitih vrsta i oblika, ali jedno im je zajedničko – nastaju kada ćelije počnu da rastu i da se dijele van svake kontrole. Poznavanje molekularnih mehanizama nastanka i rasta malignog tumora kontinuirano se unaprijeđuje. To omogućava naučnicima da ciljaju upravo procese koji dovode do nastanka raka. Ovo je polje gdje biofarmaceutika i otkrivanje visoko specifičnih antitijela igraju vrlo važnu ulogu u stvaranju inovativnih lijekova i metoda za uspješnije liječenje.

 

Svjetski lider u inovativnim lijekovima za rak

Roche trenutno na tržištu ima veliki broj inovativnih lijekova za različite oblike malignih oboljenja. Ovi lijekovi omogućavaju oboljelima najvažniju stvar u životu a to je: Vrijeme da žive. Svaki Roche preparat ima jedinstven mehanizam djelovanja koji inhibira rast tumora. Kao dodatak ovim preparatima, mi imamo različite preparate koji pomažu pacijentima olakšavajući moguće neželjene efekte uzrokovane terapijom malignih bolesti.