Rak dojke je najčešći rak među ženama1. Oko 1,67 miliona novih slučajeva dijagnostikuje se širom svijeta i više od 500 000 žena umre od te bolesti svake godine1. To znači da se svakih dvadeset sekundi negdje u svijetu jednoj ženi postavi dijagnoza raka dojke1.

Suprotno uvjerenju, rak dojke nije samo jedna bolest.

Postoji više vrsta raka dojke koje se mogu klasifikovati na osnovu proteina (poznatih i kao receptori), koji se nalaze na površini tumorskih ćelija. Ti proteini imaju važnu ulogu u razvoju tumora jer daju tumorskim ćelijama poticaj za rast i dijeljenje.

Sa spoznajom o kojoj je vrsti raka dojke riječ, pacijentu se može pomoći odabirom najefikasnije terapije i predvidjeti najvjerovatniji tok bolesti.

Svaki tip raka dojke identifikuje se na osnovu prisustva ili odsustva tri vrste receptora koji se mogu pronaći na površini tumorskih ćelija: estrogenski receptori (ER), progesteronski receptori (PR) i HER2 receptori.2 U dijagnozi se postavlja pozitivna ili negativna dijagnoza na jedan ili više receptora. 

Hormonski (HR)-pozitivni rak dojke

HR-pozitivni rak dojke je najčešći rak dojke prisutan u oko 80 % slučajeva. Rak dojke smatra se HR-pozitivnim kada tumorske ćelije proizvode abnormalne količine receptora za hormone estrogen i/ili progesteron.2 Kako vezivanje tih hormona na receptore šalje signal ćelijama da rastu i da se dijele, previše takvih receptora na površini ćelije može prouzrokovati nekontrolisani rast i stvaranje tumora. HR-pozitivni rak dojke se nakon hirurškog zahvata najčešće liječi ciljanim lijekovima odnosno hormonskom terapijom koja blokira aktivnost estrogena i/ili progesterona, ili smanjuje nivo tih hormona u tijelu.

HER2-pozitivni rak dojke

HER2-pozitivni rak dojke, karakteriziran prekomjernom proizvodnjom HER2 proteina na površini tumorskih ćelija, predstavlja oko 15-20 % slučajeva raka dojke. Ta vrsta raka dojke može biti izrazito agresivna. Ako se ne liječi, bolest jako brzo napreduje uz manju vjerovatnoću preživljenja u odnosu na HER2-negativni rak dojke (odnosno kada su na ćelijama raka dojke prisutne normalne količine HER2 proteina).Danas su dostupne vrste liječenja koje ciljaju HER2 protein i tako blokiraju signale koji potiču ćelije raka na rast i dijeljenje.

Trostruko-negativni rak dojke

Trostruko-negativni rak dojke (TNBC) je rijedak oblik raka dojke (10 – 20% svih slučajeva).4 To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga je ta vrsta raka jako teška za liječenje. Iako pacijenti mogu dobro reagovati na hemoterapiju, ipak su mogućnosti liječenja ograničene i prognoze su često loše. 5

Jako je važno saznati o kojem tipu raka dojke se radi, jer će od toga ovisiti i izbor najefikasnije terapije za tog pacijenta. Dok neke vrste liječenja (npr. operacija i radioterapija) mogu biti istovjetne za više različitih tipova raka dojke, liječenje lijekovima (npr. hemoterapija, hormonska terapija i ciljana terapija) razlikovat će se u zavisnosti od tipa raka dojke.6

Dijagnoza i liječenje raka dojke takođe ovise o „stadijuˮ bolesti

Pri postavljanju dijagnoze pacijentima će biti rečeno o kojem se „stadijuˮ raka dojke radi. Stadij raka dojke se odnosi na veličinu tumora i na njegovu proširenost (ako se proširio). Stadij je važan jer pomaže specijalistima da odaberu najbolji plan liječenja za pacijenta. Uopšteno govoreći, što je rak u uznapredovalijem stadiju, teže ga je liječiti i prognoza je lošija.7

Rani rak dojke (eBC) i uznapredovali rak dojke (aBC)

Veliki broj slučajeva raka dojke dijagnostikuje se u ranom stadiju, prije nego što se rak proširio izvan dojke.8,9 Kada se liječi u toj ranoj fazi, rak dojke je potencijalno izlječiv. 10Metode liječenja ranog raka dojke su raznovrsne i često uključuju terapije prije operacije i nakon nje kako bi se uklonile sve tumorske ćelije i kako bi se spriječio povrat bolesti.

Nažalost, nekim se osobama bolest dijagnostikuje tek kad je u uznapredovalom stadiju, ili im se bolest vrati ili napreduje nakon inicijalne terapije za rani stadij raka dojke. Bolesnici kojima se rak proširio na druge dijelove tijeka, kao što su mozak ili jetra, liječe se lijekovima koji se primjenjuju za liječenje uznapredovale bolesti.

Izlječenje u uznapredovalom stadiju nažalost više nije moguće. Cilj liječenja bolesnika u uznapredovalom stadiju raka dojke jeste produžiti život što više te omogućiti da se osjećaju što bolje, a simptomi i nuspojave liječenja nastoje se držati pod kontrolom.11

Dijagnostikovanje i liječenje raka dojke rano, prije nego što se proširi, pruža najbolje mogućnosti izlječenja.”

Reference: 

1. Ferlay, J. et al. [Online]. Available from: http://globocan.iarc.fr [Accessed May 2015].

2. WebMD, Types of Breast Cancer: ER Positive, HER2 Positive, and Triple Negative. [Online]. Available from: http://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-types-er-positive-her2-positive [Accessed 6 September 2016].

3. Wolff, A. C. et al. Journal of Clinical Oncology 2013;31(31) :3997–4013.

4. National Breast Cancer Foundation, Triple Negative Breast Cancer [Online]. Available from: http://www.nationalbreastcancer.org/triple-negative-breast-cancer [Accessed 12 September 2016]

5. Cancerhelp.org. Triple Negative Breast Cancer. [Online]. Available from: http://www.cancerhelp.org.uk/about-cancer/cancer-questions/triple-negative-breast-cancer [Accessed 2 September 2016].

6. Hammond, E. Journal of Clinical Oncology 2011: 29, 15: e458.

7. Cancer Research UK [Online]. Survival statistics for breast cancer. Available from: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/breast-cancer/treatment/statistics-and-outlook-for-breast-cancer [Accessed 12 September 2016].

8. Howlader, N. et al. [online]. SEER Cancer Statistics Review (CSR). Available from: http://seer.cancer.gov/csr/1975_2011/ [Accessed 30 March 2015].

9. Cardoso, F. et al. Annals of Oncology 2012; 23(suppl 7): vii 11–9.

10. Cancer Research UK [Online]. Why is early diagnosis important? Available from: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-symptoms/why-is-early-diagnosis-important [Accessed 12 September 2016].

11. Cardoso, F. et al. Annals of Oncology 2014: 25: 1871–1888.