Sva lica raka dojke

Tvoja majka. Tvoja sestra. Tvoja najbolja prijateljica. Volite te žene bezuvjetno zbog svih sitnica koje ih čine posebnima. Svaka od tih žena je jedinstvena. No rak dojke ne mari za tim. Može se dogoditi bilo kome, a kada se dogodi, rak dojke svake žene je jednako individualan kao i ona sama.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i nastaje kad normalne žljezdane ćelije dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti i umnožavati se. Jedna od 8 žena će u toku svog života oboljeti od raka dojke, a svake godine u Bosni i Hercegovini se registruje više od 1100 novooboljelih.


Razumijevanje podtipova raka dojke

Većina slučajeva raka dojke može se liječiti ako se otkrije na vrijeme. Liječenje raka dojke podrazumijeva nekoliko terapijskih opcija koje imaju za cilj izlječenje ili zaustavljanje širenja bolesti. Vjerovatnoća odgovora na terapiju je veća, ukoliko specifičnom terapijom tretiramo tačno određeni tip raka.

Rak dojke često se spominje kao jedna bolest, iako zapravo postoji mnogo različitih tipova od kojih svaki ima različite karakteristike. Znati tačno s kojim tipom raka dojke se pacijentica suočava je najvažniji korak u odlučivanju o najboljem načinu liječenja. Iz tog razloga je neophodno izvršiti testiranje karakteristika tumora, odnosno utvrditi prisustvo određenih proteina na površini tumorske ćelije koji stimulišu tumorski rast. Tumori dojke najčešće se klasificiraju na osnovu prisustva 3 različite vrste proteina na njihovoj površini: estrogenski, progesteronski, i HER2 receptori. Ciljanim terapijskim pristupom ovi receptori se mogu blokirati i time se zaustavlja ili usporava rast tumora. Mogućnost dijagnostikovanja različitih tipova raka dojke dovela je do razvoja vrlo efikasnih personaliziranih tretmana koji su zadnjih godina značajno smanjili smrtnost od ove bolesti.

Pored navedenih osnovnih tipova, rak dojke se može razlikovati i na osnovu drugih faktora koji utiču na prognozu i izbor terapije, kao npr. veličina tumora, zahvaćenost limfnih čvorova, gradus itd. Ukoliko rak i bude dijagnosticiran, razumijevanje dijagnoze ključno je za određivanje odgovarajućeg toka liječenja. Poznavanje tipa raka nije samo važno za one kojima je isti dijagnosticiran, već i one koji ih vole. Važno je da se pacijentice i njihovi voljeni aktivno uključe u razgovor sa ljekarima i zajedno pronađu optimalnu terapijsku opciju.