Osteoporoza

Osteoporoza je najčešći tip metaboličkog koštanog oboljenja. To je učestala bolest osoba srednje i starije životne dobi, posebno ženske populacije i jedan je od najvažnijih zdravstvenih problema. Spada među pet najčešćih hroničnih bolesti. Njena učestalost raste sa starenjem, neprimjetno progredira i poprima oblike prave epidemije.

To je bolest današnjice koja se karakteriše malom koštanom masom i posljedičnim povećanim rizikom od preloma kosti. Svakih 30 sekundi, neko u Evropi, najčešće ženskog pola, doživi prelom koji je posljedica osteoporoze. Najčešće su to prelomi kičmenih pršljenova, kuka, i ručnog zgloba.

Bolest zahvata i muškarce i žene, a najčešća je kod žena nakon menopauze. U menopauzi (nakon prestanka ciklusa) smanjuje se lučenje ženskih polnih hormona i tada prestaje njihova zaštitna uloga za kost. Zato procesi resorpcije nadvladavaju procese formiranja kosti, te se gubi koštana masa, smanjuje čvrstina kostiju i nastaje osteoporoza.
 

Naime, naše se kosti neprekidno mijenjaju i obnavljaju. Tako u našem kosturu nema ni jedne kosti starije od 10 godina. Dva su glavna tipa ćelija uključena u održavanje kostiju. Osteoblasti  pomažu stvaranju kosti, dok osteoklasti razaraju stare koštane ćelije i stvaraju mjesto za nove. "Graditelji" kosti, osteoblasti u neprekidnoj su borbi s "razgraditeljima", osteoklastima.

I jedan i drugi tip ćelija važne su i nužne - no osteoblasti su ključ za zaustavljanje osteoporoze. Nove koštane ćelije nastaju i zamjenjuju stare u procesu nazvanom remodeliranje kostiju. Kako starimo, regulacija koštanog rasta može oslabiti, pa nove koštane ćelije ne mogu nadomjestiti one razorene. Upravo to se događa kod osteoporoze zbog čega kosti postaju porozne. Smanjuje se količina kalcija koji normalno osigurava čvrstoću kosti i koštanog tkiva koje omogućava potpornu funkciju kostima. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osjetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove). Treba znati da se osteoporoza godinama razvija bez simptoma, a kada je uznapredovala može dovesti do gubitka visine i pojave grbe (kifoze) na leđima.