Media Release

Sarajevo, 09.04.2012

09/04/2012

Teatar u borbi protiv hepatitisa

12. april 2012. godine u 19.00 sati, Dječije pozorište Republike Srpske u Banja Luci: premijerna izvedba predstave: "Što mi može virus?"

Jeste li znali da je svaki 12. stanovnik Zemlje inficiran virusom hepatitisa B ili C?

 

Danas je oko 500 miliona ljudi na planeti zaraženo jednim od virusa hepatitisa B ili C. Smatra se da je oko 170 miliona osoba zaraženo sa hepatitis C virusom, a oko 350 miliona hepatitis B virusom. No, ono što je zabrinjavajuće jeste da većina oboljelih nisu svjesni svoje bolesti.

Predstava ŠTO MI MOŽE VIRUS? je ujedno i dio Projekta ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa B i C u Republici Srpskoj implementiranog od strane Udruženja gastroenterologa i hepatologa i Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, a podržanog od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske te Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Partner u projektu je farmaceutska kompanija Roche d.o.o. – Roche Ltd.

Trenutno se Projekat ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa B i C izvodi u 9 domova zdravlja u Republici Srpskoj  i to u:

  • Dom zdravlja Banja Luka
  • Dom zdravlja Bijeljina
  • Dom zdravlja Zvornik
  • Dom zdravlja Doboj
  • Dom zdravlja Prijedor
  • Dom zdravlja Foča
  • Dom zdravlja Istočno Sarajevo
  • Dom zdravlja Gradiška
  • Dom zdravlja Trebinje

Udruženja gastroenterologa i hepatologa i Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske zajedno sa Udruženjem pacijenata oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa B18 pokreće kampanju podizanja svijesti o ovom rastućem zdravstvenom problemu – HEPATITISU. Cilj kampanje je kroz zabavu educirati mlađu populaciju, ali i one nešto starije, o načinima prevencije i prenosa virusa, upozoriti na sve oblike rizičnog ponašanja, kao i potaći na djelovanje – TESTIRAJ SE!

Upravo  ovi  ciljevi  jesu  i  segmenti   predstave   koja će se  premijerno  izvesti  u  četvrtak, 12.04.2012. u 19.00h u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Autor predstave ŠTO MI MOŽE VIRUS? uspio je o ovoj nimalo bezazlenoj bolesti progovoriti s puno humora koji razbija strah i misterioznost, izruguje primitivizam, ali nudi i korisne informacije koje će mlađa publika lakše usvojiti na ovaj način.

U posljednje vrijeme epidemiološki podaci pokazuju da je kako u Republici Srpskoj tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini porastao broj inficiranih virusnim hepatitisima. Ovaj porast primjećen je posebno u grupi intravenskih korisnika droga. Ako znamo da je zbog ratnih događanja, ali i savremenog načina života i praćenja trendova (tetoviranje, pirsing i sl.) broj oboljelih u stalnom porastu, jasno je da je ova edukativna kampanja od velikog značaja za naše društvo.