Media Release

Sarajevo, 09.04.2012

09/04/2012

Značaj rane dijagnostike i terapijske mogućnosti u liječenju osteoporoze

Dana  29 i 30.03.2012. godine RA tim ROCHE doo. – ROCHE Ltd. skupa sa Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona, Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i Udruženjem reumatologa Tuzlanskog kantona organizirao je stručno – edukativni skup na temu „Značaj rane dijagnostike i  mogućnosti savremene terapije u liječenju osteuporoze“. Cilj ovog okupljanja bio je unaprijediti znanja ljekara iz oblasti dijagnostike i terapije osteoporoze, te ukazati na teške komplikacije do kojih neminovno dovodi neadekvatno i neblagovremeno liječenje oboljelih.

 

Naručito zadovoljstvo organizataru pružio je  odziv i  interaktivno sudjelovanje 78 ljekara, koji su direktno uključenih u proces liječenja osteoporoze i to specijalisti porodične medicine kao i  fizijatari, internisti i reumatolozi iz svih Domova zdravlja Tuzlanskog kantona  i Univerzitetskog Kliničkog Centra  Tuzla.

Predavači na skupu bili su priznati stručnjaci u ovoj oblasti kako u BiH tako i u zemljama okruženja. Prof.dr.med.sci. Aleksandar Dimić – Predsjednik udruženja za borbu protiv osteoporoze Republike Srbije, prisutnim je prenio iskustva iz svoje zemlje kao i najnovije smjernice i informacije sa Evropskog kongresa  za osteoporozu i osteoartritis odražanog 21-24.03.2012. godine u Bordeaux, France.

Profesori UKC-a Tuzla dr. Suada Mulić i dr. Nedima Kapidžić  u svojim predavanjima su prezentovale rezultate postignute u našoj sredini, te sa prisutnim auditorijem mapirale buduće aktivnosti kako bi rezultat u liječenju ove bolesti bilo još bolji.         

Drugog dana dr. Mirela Denjagić - specijalista interne medicine UKC Tuzla u svom predavanju ukazala je na problem osteoporoze kao komplikacije drugih, naručito inflamatornih bolesti, dok je prim. dr. Senada Sarihodžić – spec. radiolog UKC Tuzla u interaktivnoj radionici dodatano educirala prisutne o načinu interpretacije radioloških metoda koje se koriste u dijagnostici osteoporoze.

Na kraju, prisutni ljekari su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost organizatoru na ovom skupu te preuzeli obavezu da u svoje matične ustanove prenesu poruku: „Osteoporoza je bolest koju treba tražiti i agresivno liječiti. Kada se pokaže sama, tada je već kasno“.