Media Release

Sarajevo, 09.07.2012

09/07/2012

Partnerstvo Roche - Sarajevo Film Festival

SARAJEVO, 6. JULA (ONASA) - Generalni direktor farmaceutske kompanije Roche d.o.o. – Roche Ltd. Sarajevo dr. Adnan Filipović u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o partnerstvu između kompanije Roche i Sarajevo Film Festivala, projektu pod nazivom ''Roche akademija'', te pomoći ove firme bh. zajednici.

ONASA: Kompanija Roche već drugu godinu je partner Sarajevo Film Festivala (SFF). Možete li nam pojasniti ideju partnerstva jedne farmaceutske kompanije i SFF-a?

 

FILIPOVIĆ: Više razloga dovelo je do partnerstva sa SFF-om. Roche je vodeća svjetska farmaceutska kompanija koju karakteriše inovativni pristup u radu. Inovacija je glavni pokretač posla i temeljno opredjeljenje i djelovanje Rocha. Ostati otvoren prema intelektualnom izazovu i trajnoj promjeni, kao i želja za dostizanjem novog horizonta i napretka, osnovni je model poslovanja Rocha. Od osnivanja prije više od 100 godina, Roche je uvijek njegovao i poticao intenzivno sudjelovanje u savremenoj kulturi, muzici - umjetnosti kao izraz svoje posvećenosti inovaciji koju karakteriše izuzetnost, osobenost i strast.

SFF je veoma kvalitetan, inovativan i prestižan filmski festival koji po svom karakteru, sadržaju, duhu i svemu što je u vezi s njim doprinosi pozitivnim vibracijama i promjenama u našoj kulturi i društvu. Saradnja sa SFF-om  je odraz pristupa kompanije i hrabrosti da krene novim pravcima i traži nekonvencionalne solucije, kvalitete i izuzetnost.

Osim naših aktivnosti usmjerenih na poboljšanje zdravlja pacijenata, edukaciju doktora, podršku zdravstvenim institucijama u BiH, Roche uvijek nastoji i nesebično podržati zajednicu u kojoj egzistira i radi. Naša želja jeste da putem saradnje sa SFF-om pomognemo razvoj filmske umjetnosti i kreiranje pozitivnog imidža naše zemlje.

ONASA: Roche i ove godine u okviru SFF-a ima projekciju filma. Prošle godine to je bio dokumentarni film Emira Čizmića "Neki drugi dan", a ove godine riječ je o filmu "Five" u režiji Jennifer Aniston, Demi Moore i Alicia Keys. O kakvom filmskom ostvarenju se radi i šta je cilj njegovog prikazivanja?

FILIPOVIĆ: Drago mi je što ste se sjetili Emirove ispovijesti o borbi za preživljavanje i kvalitetniji život bolesnika, prikazanih u filmu "Neki drugi dan". Emir je, nažalost, izgubio bitku, ali ono što je postigao kroz svoj rad u udruženju "Colon" i kroz film jeste izuzetan doprinos bh. društvu u podizanju svijesti o bitnosti prevencije i rane dijagnostike malignih bolesti. Prikazivanje filma na SFF-u bilo je odavanje počasti izuzetno inspirativnoj ličnosti i želja da se festivalskoj publici ukaže na veoma bitnu stvar, koju svi zanemarujemo, a to je briga o vlastitom zdravlju.

Ove godine, kao kontinuitet takvih nastojanja, Roche će sa SFF-om u nedjelju, 8. jula u 12.00 sati, premijerno prikazati film "Five". Revolucionarni originalni film "Five" je antologija pet kratkih filmova koji istražuju problematiku koju izaziva rak dojke u životima ljudi.

Film "Five" naglašava zajedničko iskustvo glavnih likova, kroz isprepletene priče koje koriste humor i dramu, da bi pokazale uticaj koji rak dojke, od trenutka uspostavljanja dijagnoze i kroz različite stadije bolesti, ima na ljudske odnose, način na koji sebe doživljavaju žene dok traže snagu, utjehu, naučna otkrica i u konačnici - lijek.

Film će biti prikazan u kino dvorani "Cinema City". Projekcija je besplatna, a svi zainteresovani ga mogu pogledati. Ulaznice mogu dobiti ukoliko kontaktiraju Roche na telefon 033/ 568 - 451.

ONASA: Javnosti je poznato da ste 2011. godine pokrenuli projekat pod nazivom ""Roche akademija". Ovakav vid edukacije mladih ljekara predstavlja vrlo inovativan i personaliziran pristup. Šta Vas je motivisalo na pokretanje ove akademije i da li ove godine nastavljate s realizacijom?

FILIPOVIĆ: Koncept kontinuirane edukacije danas je standard u svijetu i činjenica je da, ako želimo biti kvalitetni, moramo stalno ulagati u vlastito znanje i njegovu nadogradnju. Savremena metodologija ističe da je ovladavanje vještinama jedna od ključnih kompetencija za kreiranje uspješnog života, samim tim i progresa društva. U želji da popunimo prazninu izmedu formalnog obrazovanja i stvarnih potreba društva osmislili smo program "Roche akademije", koji se već drugu godinu uspješno realizira, a planiramo nastaviti sa ovakvom vrstom edukacije i u budućnosti.

ONASA: Koliko polaznika ima "Roche akademija", koji su njeni ciljevi i kakvi su Vam planovi za budućnost?

FILIPOVIĆ: Ove godine unaprijedili smo i proširili koncept. Naime, "Roche akademija" za ljekare zamišljena je kao trening za 19 mladih, perspektivnih bh. stručnjaka iz oblasti onkologije, hematologije, gastroenterologije, reumatologije, infektologije i radiologije. Oni će tokom četiri dana rada sa Peterom Kreftom, svjetskim stručnjakom iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina u medicinskoj struci, imati priliku educirati se u pomenutim oblastima, sa akcentom na usavršavanje komunikacije sa pacijentima.

Također smo ove godine edukaciju proširili i na udruženja pacijenata. Cak 40 udruženja iz BiH, oko 100 učesnika, prisustvovaće jednodnevnom multidisciplinarnom seminaru, koji ima za cilj da kroz predavanja dr. Aide Pilav - Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, Nele Hasić - American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), Susan G. Comen, te prof. Jasne Bajraktarević – psihologa, steknu osnovna teorijska i praktična znanja o pravima i obavezama pacijenata, ulozi i znacaju udruženja i načinima njihovog djelovanja u građenju odgovornijeg i stabilnijeg bh.društva.

Vjerujem da će kombinacija interesantnog i izazovnog programa, koji, prije svega, podrazumijeva multidiscipinirani pristup, u festivalskoj atmosferi, upriličiti Rochevim gostima ugodne trenutke i kvalitetno iskustvo.

ONASA: Roche je jedna od vodećih farmaceutskih kompanija sa dugogodišnjom tradicijom kontinuiranog ulaganja u društvo. Koje ste konkretne korake poduzeli kada je riječ o pomoći bh. zajednici?

FILIPOVIĆ: Naša kompanija radi kontinuirano na edukaciji ljekara, što je svakako doprinos lokalnoj društvenoj zajednici, a putem organizacije različitih vrsta predavanja, simpozija, te prisustvovanja relevantnim međunarodnim kongresima. Osim toga, kompanija Roche kontinuirano podržava i organizuje javne kampanje podizanja svjesti o zdravstvenim problemima u društvu, čime doprinosi upoznavanju šire društvene zajednice o mogućnostima prevencije istih i promociji zdravlja (“Donirati bubrege, podariti život” ; “Race for Cure”; “Dan narcisa”, “Hoceš li mi obećati” -  kampanja o podizanju svjesnosti o raku debelog crijeva, “Zagrljaj podrške”, kampanja o podizanju svjesnosti o raku dojke).

Zatim, tu je kontinuirano ulaganje u infrastrukturu medicinskih ustanova kako bi poboljšali dijagnosticke procedure, medicinske intervencije, osigurali kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata i tako dalje.

Osim svega ranije navedenog, kompanija Roche kroz realizaciju kliničkih studija omogućava pacijentima u BiH besplatno nove lijekove i terapijske opcije koje se primjenjuju kao novi standard u svijetu.

Kroz projekt, u saradnji s Federalnim fondom zdravstva i Ministarstvom zdravstva Federacije BiH, našli smo soluciju da osiguramo tretman za žene oboljele od karcinoma dojke sa lijekom koji je za njih neophodan.

Uz sve ovo, kompanija Roche nastoji za svakog pacijenta, sa cijim problemima bude posredno ili neposredno upoznata, pronaći individualno rješenje i pružiti podršku.

Također, želim napomenuti da Roche u ovim teškim danima krize omogućava sigurnost i zaposlenje za više od 30 Bosanaca i Hercegovaca.