Media Release

Sarajevo, 13.06.2012

13/06/2012

Panel predavanje "50 godina onkologije"

Roche kao farmaceutska kompanija koja uvijek nastoji da bude korak ispred vremena, ove godine proslavlja 50 godina svog djelovanja u onkologiji. Tim povodom, Roche d.o.o. - Roche Ltd. je organizovao panel predavanje: „50 godina onkologije“, koje je održano u prelijepom ambijentu Sarajevskog hotela Bristol, 23.05.2012. godine sa početkom u 19:00 sati.

 

Predavanje je osmišljeno i realizirano kao svojevrsni vremeplov u liječenju karcinoma od 60-tih godina pa do danas i bilo je konceptualno podijeljeno u dvije tematske oblasti.

Prva stanica putovanja bila je povijesni prikaz evolucije onkološke terapije i dijagnostike u tretmanu karcinoma dojke pod nazivom: „Putovanje kroz vrijeme u dijagnostici i tretmanu karcinoma dojke“, u čijem panelu su učestvovali Doc dr sci Semir Beslija, Doc dr sci Zdenka Gojković, Prim dr Gordana Kecman i Mr dr sci Timur Cerić.

U sklopu druge teme: “Inhibicija angiogeneze kao strategija za kontinuiranu kontrolu tumora” obrađena je oblast kolorektalnog i karcinoma jajnika. Aktivni članovi ovog panela bili su Dr Maja Banjin, Dr Ivanka Rakita i Dr Anes Pašić.

Svi učesnici panela su se složili da budućnost medicinske onkologije leži u viziji personalizirane medicine i individualnom pristupu tretmanu svakog pacijenta. Ciljana terapija mora biti na prvom mjestu kada je u pitanju liječenje oboljelih od karcinoma. Strategija moderne onkologije je razvoj tzv. pametnih lijekova koji uništavaju isključivo tumorsku stanicu, a ne djeluju na ostale stanice koje se brzo razmnožavaju. Naravno, kompanija Roche je ovu savremenu terapiju učinila dostupnom i u BiH.

Epilog i poruka ovog skupa bila je jasna: Kompanija Roche je tokom proteklih 5 decenija uložila ogroman napor u oblasti istraživanja novih lijekova za karcinom i ostvareni napredak je zaista inspirativan. Takav napredak je dokaz da je personalizirana medicina idealna opcija za pacijente i kao takva osnovna, dobitna strategija kompanije Roche.