Media Release

Sarajevo, 15.05.2012

15/05/2012

Stručni Simpozij: "Nekako s proljeća"

U hotelu Garden City u  Konjicu, u  periodu od 10.05.-13.05.2012. godine održan  je stručni Simpozij pod nazivom: “Nekako s proljeća ”.

 

Simpozij je organizovan od strane farmaceutke kuće Roche d.o.o. Roche Ltd., u saradnji sa  Udruženjem  reumatologa Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženjem  reumatologa Republike Srpske. Na Simpoziju je je prisustvovalo više od 70 ljekara, specijalista reumatologa, specijalista  fizijatara, specijalista pedijatara i specijalista imunologa. Na simpoziju “ Nekako s proljeća” prisustvovale su i medicinske sestre  sa reumatoloških odjela svih kliničkih centara u BiH.   

Na Simpoziju je održan i sastanak Udruženja reumatologa Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja reumatologa Republike Srpske, sa ciljem osnivanja Asocijacije Reumatologa BiH.

Dana 11.05.2012 godine skupu su se prvobitno obratili  generalni direktor  farmaceutske kuće Roche d.o.o. Roche Ltd., dr. Adnan Filipović,  te  članovi organizacijskog odbora, Prof.Dr.sci.med. Suada Mulić, Prof. Dr.sci.med. Šekib Sokolović, Doc. Dr. sci.med Nenad Prodanović, Doc. Dr.sci.med. Mevludin Mekić, Dr.mr.sci.med. Mario Križić i Dr. Miroslav Đurica.  Nakon uvodnih riječi uslijedio je radni dan za učesnike Simpozija, sa nizom predavanja o Reumatoidnom artritisu, o poziciji Reumatoidnog artritisa  kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, te workshop “ Svakodnevni izazovi u radu reumatologa u BiH i prijedlog rješenja kako naprijed”.

Istog dana, Prof.dr.med.sci. Jelena Vojinović,  sa Dječije univerzitetske klinike, Kliničkog centra u Nišu,  održala je predavanje na temu” Nove preporuke za liječenje sistemskog juvenilnog idiopatskog artritisa”. 

Dana 12.05.2012 godine uslijedio je Kurs ultrazvuka u reumatologiji, a voditelji kursa bili su eminentni stručnjaci  iz Srbije Prof. dr.med.sci. Nemanja Damjanov, Predsjednik Udruženja reumatologa Srbije i Generalni sekretar EULAR-a, te Dr. Slavica Prodanović i Dr. Goran Radunović  sa Insituta za reumatologiju iz Beograda.