Media Release

Sarajevo, 17.05.2012

17/05/2012

Implementacija Projekta ranog skrininga i dijagnosticiranja hroničnih virusnih hepatitisa u Tuzlanskom Kantonu

16.5.2012. u Tuzli je održan Prvi cjelodnevni “Train the trainer workshop”, a u sklopu početka implementacije Projekta ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa u Tuzlanskom Kantonu.

 

Pomenuti Projekat predstavlja prvo istraživanje ovakve vrste u Tuzlanskom Kantonu, i kao takav zahtjeva angažman svih učesnika u Projektu – Ljekarske Komore Tuzlanskog Kantona kao nosioca Projekta, Medicinskog Fakulteta u Tuzli i UKC Tuzla kao stručnih nosilaca Projekta, te angažman ljekara porodične medicine u svih 13 Opština Tuzlanskog Kantona. Sponzor Projekta je Roche d.o.o. – Roche Ltd.

Učesnici “Train the trainer workshopa” bili su ljekari porodične medicine iz svih opština Tuzlanskog Kantona, kandidirani ispred svojih Domova zdravlja.

Voditelji treninga bili su renomirani stručnjaci iz područja hepatologije i hroničnih virusnih hepatitisa iz UKC Tuzla – prof. dr. Sead Ahmetagić, doc. dr. Nermin Salkić, doc. dr. Ervin Alibegović, doc. dr. Mithat Tabaković, dr.sci.med. Nijaz Tihić, prim. dr. Vildana Stojić, mr.sci.dr. Jasminka Petrović, mr.sci.dr. Predrag Jovanović.

Oni su u svojim izlaganjima obradili sva područja koja se tiču dijagnostike i terapije hroničnih virusnih hepatitisa. Ljekarska Komora je nakon završenog treninga svim učesnicima dodijelila odgovarajuće certifikate, kojima su stekli status koordinatora za Projekat ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa za Dom zdravlja u kojem su zaposleni.

Nakon Prve faze projekta i uspješno završenog treninga, ljekari učesnici su dovoljno educirani da znanje prenose i svojim kolegama u matičnim Domovima zdravlja, u kojim će se i obavljati besplatno, anonimno testiranje za sve pacijente za koje ljekari procijene potrebnim.

Cilj Projekta je stvaranje mreže za prevenciju, unaprijeđenje detekcije i tretmana hroničnih virusnih hepatitisa.