Media Release

Sarajevo, 26.07.2012

26/07/2012

Svjetski dan hepatitisa: 28. juli

Roche donacijom brzih screening testova na virusni hepatitis B i C, svim pacijentima u Sarajevskom Kantonu, Tuzlanskom Kantonu i u Republici Srpskoj omogućeno je rano dijagnosticiranje virusnih hepatitisa B i C na nivou njihovih ambulanata porodične medicine.

Povodom 28. jula – Svjetskog dana hepatitisa, farmaceutska  kompanija Roche d.o.o. – Roche Ltd. podsjeća da svi građani Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, kao i Republike Srpske mogu obaviti brzo besplatno anonimno testiranje na virusni hepatitis B i C u ambulantama porodične medicine.

Želeći doprinijeti poboljšanju zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini Roche je u sklopu Projekta ranog skrininga i dijagnosticiranja virusnih hepatitisa  donirao brze testove za rano otkrivanje virusnih hepatitsa. Projekt se implementira u saradnji sa JZU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Ljekarskom komorom Tuzlanskog Kantona, te Udruženjem gastroenterologa i hepatologa  Republike Srpske.

 

VIRUSNI HEPATITIS: TIHI UBICA

Danas je svaki 12 čovjek na planeti zaražen jednim od virusa hepatitisa B ili C, ili oko 500 miliona ljudi. Smatra se da je oko 170 miliona osoba zaraženo sa hepatitis C virusom, a oko 350 miliona hepatitis B virusom. No, ono što je zabrinjavajuće jeste da većina oboljelih nisu svjesni svoje bolesti.

Razlog tome je činjenica da akutni hepatitis C nema simptoma ili su nespecifični, te infekcija često ostaje neotkrivena. Usljed toga veliki broj ljudi uopšte ne zna da je bolesno sve dok se 10 do 20 godina od infekcije, pri rutinskim laboratorijskim pregledima, bolest ne otkrije. Čak kod 80 procenata bolesnika razvije se hronični hepatitis C i ozbiljna bolest jetre koja za posljedicu ima nastanak ciroze i karcinoma jetre. Zbog infekcije HBV HCV virusom porasla je incidenca karcinoma jetre (peti najčešći karcinom u svijetu). Stoga je jasno zašto ovu bolest nazivaju TIHI UBICA.

U prilog gore navedenom ide i činjenica da od hepatitisa B godišnje umre više od milion ljudi, dok je učestalost pojave infekcije virusom hepatitisa C četiri puta češća od HIV-a. Sve ovo ukazuje da je riječ o rastućem globalnom zdravstvenom problemu, na koji ljekari, udruženja oboljelih i pokrovitelji širom svijeta nastoje ukazati.

U posljednje vrijeme epidemiološki podaci pokazuju da je u cijeloj Bosni i Hercegovini porastao broj inficiranih virusnim hepatitisima.

 

ŠTA JE SVJETSKI DAN HEPATITISA?

Svjetski dan hepatitisa je godišnji događaj koji svake godine daje međunarodni fokus udruženja oboljelih i pacijenata koji žive sa hrničnim hepatitisom B i C. Ovaj dan je prilika kada zainteresirane skupine mogu dati aktivan doprinos na podizanju svijesti i uticati na stvarnu promjenu u prevenciji bolesti, pristupu testiranju i načinima tretiranja ove nimalo bezazlene bolesti.

The World Hepatitis Alliance je prvi Svjetski dan hepatitisa obilježila 2008. godine nakon čega je uslijedilo na hiljade događaja širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o hroničnim hepatitisima, generirajući na taj način veliki interes javnosti i medija. Alijansa je također dobila i potpore vlada diljem svijeta, visoko profiliranih nevladinih organizacija i nadnacionalnih tijela kao što su Ljekari bez granica. Nakon skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u maju 2010. godine odlučeno je da će se Svjetski dan hepatitisa obilježavati 28. jula.

BLIŽI JE NEGO ŠTO MISLITE... Tema ovogodišnje globalne kampanje je It’s closer than you think te će se posebno usmjeriti na činjenicu da je hepatitis bliže nego što mislimo, jer od hroničnog hepatitisa B ili C boluje  jedna od dvanaest osoba u svijetu, a svaka treća osoba je došla u kontakt.

Sloganom Hepatitis does not discriminate by age, race, occupation or background šalje se jasna poruka da se hepatitisom mogu zaraziti svi – bez obzira na godine, rasu, zanimanje, porijeklo…Ovo je hepatitis...

UPOZNAJ GA. SUPROTSTAVI SE. TESTIRAJ SE.

Za više informacija posjetite:

http://worldhepatitisalliance.org/WorldHepatitisDay.aspx

http://www.worldhepatitisday.info/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GZOwp-cuFFc

http://www.roche.ba

http://www.roche.com