Media Release

Sarajevo, 27.10.2011

27/10/2011

Održavanje stručnog simpozijuma

Dana 27.10.2011. je u Banja Luci održan peti  jubilarni stručni simpozij pod nazivom: “Reumatoidni artritis i Osteoporoza- Znanja, izazovi i perspektive”,  posvećen Svjetskom danu borbe protiv reumatoidnog artritisa i Svjetskom danu borbe protiv osteoporoze. Simpozij je organizovan od strane, tek osnovanog, Udruženja reumatologa Republike Srpske, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, te Univerzitetskog  kliničkog centra Banja Luka. Sastanku je prisustvovalo više od 200 ljekara, kako reumatologa i fizijatara, tako i internista, pedijatara i ljekara zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Skupu su se prvobitno obratili  generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, prof.dr Mirko Stanetić, te predsjednik Udruženja reumatologa RS-a, doc. dr. Nenad Prodanović, koji su istakli ogroman javno-zdravstveni značaj ove dvije bolesti, nakon čega je i doc. dr. Prodanović održao predavanje pod nazivom:  “Reumatoidni artritis - sadašnjost i perspektive u Republici Srpskoj”. Također, doc. Prodanović je govorio o predstojećim aktivnostima Udruženja reumatologa RS-a, te najavio projekat ranog otkrivanja i liječenja reumatoidnog artritisa u RS-u.

Nakon toga, slijedila su predavanja eminentnih stručnjaka iz Srbije:

Prof. dr Nemanja Damjanov, predsjednik Udruženja reumatologa Srbije je održao predavanje pod nazivom: “Da li najnovija iskustva pomjeraju terapijsku piramidu u RA?”. Govorio je o trenutnim smjernicama u liječenju reumatoidnog artritisa, te o ogromnom značaju što ranijeg uvođenja biološke terapije.

Prof. dr. Jelena Vojinović iz Kliničkog centra Niš, je održala predavanje na temu: “Algoritam u dijagnostici i liječenju juvenilnog reumatoidnog artritisa”.

Prof. dr. Aleksandar Dimić, predsjednik Udruženja za osteoporozu Srbije je održao predavanje na temu: “Sekundarna osteoporoza - reumatoidni artritis kao dokazani faktor rizika”.