Sloboda je dragocjena svakome ko je razumije

Ilustraciju za blog napravila: Naida Čelik

Za blog piše: mr.sci. Sandra Muratović, dipl. psiholog

O slobodi razmišljamo uglavnom samo kada nam je uskraćena, kada je nemamo. Ako malo bolje razmislimo, sve vrijednosti kojima težimo postaju osviještene uglavnom kada smo se udaljili od njih, kada smo ih lišeni. Zar ne?

Hemofilija oduzima slobodu.

Čuli ste za hemofiliju, zahtjevnu bolest koja ne dozvoljava dječacima da se slobodno kreću kako bi željeli, da se bave sportom, da se igraju sa drugovima fudbala, i često provode vrijeme u bolnici umjesto u igri ili školi.

Njihovim njegovateljima, roditeljima ne dozvoljava da se opuste, da se ne plaše običnog pada djeteta, odlaska zubaru ili mogućeg spontanog krvarenja. Itekako im oduzima slobodu kretanja, odlučivanja, opuštanja, umanjujući sasvim sigurno kvalitet života. Ovo nije bolest koja prođe pa se sve vrati na normalne postavke, nije samo prolazna faza nakon koje ćemo moći ponovo udahnuti punim plućima.

Ovo je bolest kad su roditelji uvijek na oprezu, vrebajući mogući pad ili spontano krvarenje svoga sina.

Vjerovatno se sva dešavanja u porodicama gdje je dijete bolesno, gdje ima hemofiliju, posmatraju kroz filter bolesti. Sve se odluke donose u odnosu na to stanje. Sretni momenti vjerovatno traju dok se ne desi spontano krvarenje, ili čak samo dok neko ne pomisli na to.

Često nas strahovi ograničavaju da normalno živimo, a ponekad nas vlastite odluke limitiraju

Svi imamo strahove, rodili smo se podešeni da osjećamo strah. Evolucijski, strah nas priprema da reagujemo na doživljenu prijetnju, opasnost i time nas čuva živima.

Zamislimo samo na trenutak kako se osjeća majka kada pomisli na sve moguće opasnosti koje prijete njenom sinu koji ima hemofiliju.  Kada vidi kako je zapeo na stepenicu. Ili kada je zamoli da mu kupi loptu. Ili da izađe sa drugovima napolje. Možete li zamisliti kako se osjeća? Ili kad mladić sa hemofilijom osjeti bolne senzacije iz koljena. Kada osjeti neko peckanje u ruci.

Nisu sve odluke jednako teške ili lake za donijeti. Nekada je posebno teško donijeti odluku jer od naše odluke ovisi nečiji život. Mogućnost izbora zna izazvati strah od pogrešnog izbora, vezati nas, uskraćivati nam slobodu življenja i odlučivanja.

Svako se od nas trudi prevladati svoje strahove, donosimo odluke za sebe i osobe iz svoje okoline i imamo ličnu percepciju slobode, a vjerovatno je i vama, kao meni, tek nakon promišljanja iz ove pozicije postalo jasnije da je slobodu potrebno prvo razumjeti kako bismo je zaista mogli cijenili.

Za par dana nas čeka Svjetski dan hemofilije čiji je ovogodišnji moto “Uključite se”, i mi imamo slobodu izbora, da donesemo odluku da se uključimo i informišemo se više o ovoj bolesti, te na taj način podržimo sve one koji su pogođeni ovim zahtjevnim stanjem. To je ono što svi možemo uraditi, pomozimo malim i velikim borcima!

Sandra Muratović, diplomirala i magistrirala na Odsjeku za psihologiju u Sarajevu, i zatim završila edukaciju iz kognitivno-bihejvioralne psihoterapije. Imala je sreću da spoji dva jaka interesa i da se njima intenzivno bavi, rad u oblasti mentalnog zdravlja i edukacija. Radi u obrazovanju skoro 20 godina, u Drugoj gimnaziji Sarajevo već 12 godina, predaje psihologiju adolescentima i svaki dan nešto novo nauči od njih. Učestvovala je na stručnim i naučnim skupovima sa radovima i istraživanjima uglavnom u domeni psihoterapije.

NPM 014-04/2020

NPM 012-03/2020

Published undefined

please be aware that you are leaving this website.