Transparentnost odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim organizacijama,  zdravstvenim radnicima i organizacijama pacijenata

Roche d.o.o.- Roche Ltd. podržava potpunu transparentnost u vezi odnosa i saradnje farmaceutske industrije sa zdravstvenim organizacijama, zdravstvenim radnicima  i organizacijama pacijenata i zato se kao članica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BIH obavezao na javnu objavu prenosa vrijednosti prema zdravstvenim organizacijama, zdravstvenim radnicima i organizacijama pacijenata izvršenim u 2021-oj godini. 

 

Osnovni cilj javne objave prenosa vrijednosti je postići veću transparentnost odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima/organizacijama i organizacijama pacijenata  , očuvanje i jačanje povjerenja između ljekara i farmaceutskih kompanija radi postizanja racionalne farmakoterapije i osiguranja kvalitetne zdravstvene zaštite usmjerene na dobrobit pacijenata u BiH, očuvanje i jačanje ugleda farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika i informisanje javnosti o prirodi odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima/organizacijama i organizacijama pacijenata. 

 

Ključne poruke upućene javnosti kroz javnu objavu prenosa vrijednosti 
 

  • SARADNJA farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima/organizacijama i organizacijama pacijenata u razvoju inovativnih lijekova promijenila je tok mnogih bolesti. Zdravstveni radnici imaju ključnu ulogu u razvoju novih lijekova i unapređenju liječenja. U neposrednom kontaktu sa pacijentima  zdravstveni radnici mogu primjeniti neprocjenjiva stručna znanja o liječenju bolesti te pomoći u razvoju inovativnih lijekova.
  • TRANSPARENTNOST odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima/organizacijama i organizacijama pacijenata razvija povjerenje i razumijevanje odnosa usmjerenih na dobrobit pacijenata i bolji ishod liječenja.
  • Štiti INTEGRITET svih sudionika. 
  • Podiže POVJERENJE kako bi se odluke o liječenju zasnivale isključivo na medicinski dokazanim činjenicama i kliničkim iskustvima.
  • Predstavlja civilizacijski iskorak i podiže ETIČNOST poslovanja farmaceutske industrije.


Javna objava prenosa vrijednosti 2021

-  EFPIA Report Roche BiH 2021.pdf

-  PO Disclosure Roche BiH (2021).pdf

Metodologija za javnu objavu Roche BIH (2021).pdf

- Self certification Letter: EFPIA_Disclosure_Roche_2022.pdf

 

Podatke o prenosu vrijednosti za 2020. godinu pogledajte  ovdje.

Podatke o prenosu vrijednosti za 2019. godinu pogledajte  ovdje.