Naša historija

Poboljšavamo živote pacijenata već duže od jednog stoljeća

Kompanija Roche je osnovana u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji 1896. godine kao jedna od prvih kompanija isključivo kreiranih za proizvodnju naučno istraženih farmaceutskih proizvoda. Brza međunarodna ekspanzija je rezultat osnivača, hrabrog i odvažnog Fritz Hoffmana, trgovca iz Bazela.

Od tada, kompanija Roche koristi inovacije i najnovije tehnologije kako bi evoluirala medicinsku praksu i pomogla pacijentima da imaju duže i bolje živote. Ova svrha se nikad nije promijenila, ali Roche kao kompanija se kontinuirano mijenjala kako bi ispunila ovaj cilj.

1890-ih

Godina osnivanja

1896.

Osnivanje kompanije Roche

F. Hofmann-La Roche & Co osnovana je 1. oktobra 1896. godine u Bazelu, Švicarska. Njen osnivač, Fritz Hoffmann, obećava da će pomoći transformisati zdravstvo nakon što je iz prve ruke svjedočio razarajuće učinke izbijanja kolere u Hamburgu. Uvjeren je da se lijekovi trebaju proizvoditi industrijski i distribuirati internacionalno.

1897-1910s

Rano proširenje

1912.

Rano globalno proširenje kompanije Roche

Roche se širi globalno, pri tome zapošljavajući preko 700 osoba. Do 1912. godine kompanija ima filijale na 3 kontinenta i u 9 zemalja: Švicarska, Japan, Francuska, Rusija, Italija, Njemačka, Engleska i SAD.

1898.

Prvi uspjeh s okusom narandže

Roche-ov sirup protiv kašlja koji se izdavao bez recepta je gotovo trenutni uspjeh. Lansiran u 1898. godini postaje brzo prvi bestseller kompanije Roche, opstaje na tržištu narednih 60 godina i ujedno postavlja kompaniju na put budućih medicinskih dostignuća.

1919-1922

Vrijeme krize

1919.

Rat i prepreke

Prvi svjetski rat i ruski građanski rat šalju kompaniju u duboku finansijsku krizu. Roche postaje djelomično dioničarska kompanija kako bi preživjela. Godinu poslije, Roche oplakuje smrt svog osnivača, Fritz Hoffmana. Njega nasljeđuje Emil C. Barrel koji, nakon preuzimanja kormila kompanije, podržava i osnažuje biznis baziran na nauci.

1920-te do 1930-te

Kompanija ispred svog vremena

1925.

Prva žena postaje generalni direktor kompanije Roche

30-ogodišnja Alice Keller, porijeklom iz Bazela, je prva žena koja postaje generalni direktor kompanije Roche. U 1925. godini ukrcava se na brod za Tokio, gdje Roche ima svoju podružnicu. Alice nastavlja da niže uspjehe i, nakon njenog povratka u Švicarsku 1939. godine, postaje viši izvršni direktor, što je senzacionalno dostignuće za ta vremena.

1929.

Žene naučnice kao pioniri koje su uzdrmale status quo

Hilde Pfaltz se pridružuje Roche farmakološkom institutu, kojeg potom preuzima da vodi. Dok je na čelu farmakološkog instituta uvodi brojne inovacije, od kojih je najznačajnija standardizirano testiranje ntovih lijekova na teratogenost. U 1940. godini Pfaltz postaje prva službena doktorica u Roche-u.

1930-te

Rani naučni poduhvati

1933.

Era vitamina

Tadeusz Reichstein, hemičar poljsko-švicarskog porijekla, otkriva način kako da sintetizira vitamin C nakon 5 godina istraživanja. Vitamini postaju jedni od prvih lijekova koji se proizvode na industrijskom nivou u sterilnom okruženju, te su sigurno i adekvatno dozirani, a ujedno i pristupačni. Roche postaje vodeći dobavljač vitamina što ujedno predstavlja jedan od prvih biotehnoloških pohoda kompanije.

1950-te do 1970-te

Pionirski poduhvati i poduzimanje rizika

1957.

Inovacije u onkologiji

Nakon dizajniranja pionirskog skrining programa u onkologiji, kompanija kreće na put koji će zauvijek promijeniti tok liječenja u onkologiji. Revolucionarno istraživanje Roche naučnika Roberta Duschinskija (na slici) i biohemičara Charles Heidelbergera dodatno pozicionira kompaniju Roche kao lidera u onkologiji. Njihova otkrića su naposljetku promijenila način na koji se borimo protiv raznih tipova raka, uključujući rak debelog crijeva, dojke i stomaka.

1966.

Roche se vraća na tržište dijagnostike

Započet u 1920-im, Roche-ov mali biznis sa dijagnostičkim reagensima je bio u stanju mirovanja kada je kompanija donijela odluku o uspostavljanju odjela za proizvodnju dijagnostičkih hemikalija i aparata u 1966. godini. U 1968. godini, serija akvizicija dovodi do sticanja prijeko potrebne ekspertize u poljima elektronike i inžinjeringa.

1968.-1972.

Osnivanje internacionalnih istraživačkih instituta

Između 1968. i 1972. godine Roche širi svoje nezavisne istraživačke kapacitete kroz otvaranje nekoliko centara za istraživanje: Roche institut molekularne biologije u Nutley-u, New Jersey u 1968., Bazelski institut za imunologiju u 1969. i Nippon istraživački centar u Kumakari, Japan u 1972. godini.

1979.

Kontinuirano širenje

U 1979. Roche nastavlja da se širi. Roche Nutley se udružuje sa biotehnološkom kompanijom Genentech, sa sjedištem u San Francisku, kao ispomoć u razvoju procesa proizvodnje interferona, korištenih u liječenju bolesti poput hepatitisa, multiple skleroze i raka. Istovremeno, odjel dijagnostike također nastavlja da se širi.

1980-te

Svjetsko priznanje za Roche naučnike

1984.

Revolucionarno istraživanje u imunologiji

Niels Kaj Jerne-u, prvom direktoru Bazelskog instituta za imunologiju, dodijeljena je Nobelova nagrada za medicinu u 1984. godini za njegov doprinos u polju imunologije.

1987.

Razumijevanje antitijela

Susumu Tonegawi, istraživaču u Bazelskom institutu za imunologiju u kojem je radio od 1972. do 1981. godine, dodijeljena je Nobelova nagrada za medicinu u 1987. godini za njegov rad i doprinos u razumijevanju genskih segmenata antitijela. Njegova temeljna otkrića utiru put za produkciju humaniziranih antitijela.

1990-te

Promjena u strategiji

1990-te

Promjena poslovanja

Kako bi pojačala svoju posvećenost zdravstvu, kompanije Roche vrši promjenu strategije. Napušta dva biznisa – za mirise i okuse u 1999. godini i vitamine i fine hemikalije u 2002. godini - kako bi se mogla dodatno razviti i fokusirati na svoje dijagnostičke i farmaceutske odjele. Kombinujući ekspertizu iz oba odjela, Roche prioritizira inovacije koje će donijeti rješenja u cjelokupnom putu zdravstvene njege. Kompanija, također, dobija sve veću ulogu u oblikovanju budućnosti personalizirane medicine.

1995.

Vrhunski tretmani u liječenju raka

Serija inovativnih i modernih lijekova u liječenju raka se razvija sredinom 90-ih, koji revolucioniraju polje onkologije dajući novu nadu pacijentima.

1997

Inovacije u dijagnostici

Tokom 1990ih, odjel dijagnostike lansira seriju revolucionarnih proizvoda u raznim oblastima medicinskog testiranja. Među njima je i prvi automatizovani laboratorijski dijagnostički uređaj u svijetu, koji dopušta korisnicima da rade nekoliko testiranja istovremeno - što predstavlja revoluciju na polju dijagnostike. U 1997., Roche preuzima Boehringer Mannheim i postaje svjetski lider u in-vitro dijagnostici i jedna od glavnih kompanija u oblasti dijabetesa.

2000-te

Transformacija zdravstva kroz partnerstva

2002.

Angažman na japanskom tržištu

Roche i Chugai formiraju partnerstvo kako bi osnovali istraživačku kompaniju u Japanu pod nazivom Chugai Pharmaceutical Co., Ltd – što predstavlja spajanje Nippon Roche i Chugai. Kompanija se specijalizira u razvoju lijekova na recept sa naglaskom na biotehnologiju.

2009.

Genentech se pridružuje Roche grupaciji

Nakon kupovine 60% udjela u Genentech-u 1990. godine, Roche preuzima ostatak u 2009. godini, na taj način službeno spajajući dva farmaceutska giganta. Kombinovani portfolio obje kompanije učinio ih je najvećom biotehnološkom kompanijom na svijetu koja se fokusira na korištenje humanih genetičkih informacija kako bi razvila lijekove za pacijente sa ozbiljnim ili po život opasnim oboljenjima. Ovim spajanjem Roche dobija pristup nizu novih lijekova i naučnih istraživanja dok Genentech dobija Roche-ovu historiju naučnih uspjeha, zajedno sa velikom finansijskom podrškom i partnerstvima na svjetskom tržištu.

2017.

Donošenje više rješenja za pacijente kroz širi portfolio

Nakon tri decenije fokusiranja primarno na onkološke terapije, Roche koristi brza napredovanja u molekularnoj biologiji da proširi svoj portfolio i razvije lijekove u drugim terapijskim oblastima poput neurologije, multiple skleroze, oftalmologije i hematologije.

2018.

Važnost podataka

Suočena sa sve većom količinom podataka, novim načinima njihove organizacije i upotrebama, te zahvaljujući usponu umjetne inteligencije i mašinskog učenja, kompanija Roche se udružuje sa stručnjacima iz ove oblasti. U 2018. godini, Roche preuzima kompaniju Flatiron Health, lidera u obradi kliničkih podataka. Udružuje se i sa Foundation Medicine, kompanijom sa jednom od najvećih baza podataka o genomima kancera na svijetu i specijalistom za profiliranje genoma. Ova preuzimanja omogućavaju kompaniji Roche da dalje unaprijedi svoje razumijevanje precizne medicine, na taj način dovodeći bliže realnosti koncept personalizirane medicine.

2019.

Novi igrač na polju genske terapije

Roche preuzima kompaniju Spark Therapeutics, sa sjedištem u Filadelfiji, koja je osnovana za istraživanje i razumijevanje neizbježnih genetičkih oboljenja. Zajedno, ove kompanije mogu poboljšati razumijevanje ljudskog genoma i genetičkih abnormalnosti kako bi razvile ciljane, revolucionarne, terapije za pacijente koji boluju od vrlo specifičnih genetičkih oboljenja

2020 - sadašnjost

Zdravstvena njega usred globalne epidemije

2020.

Odgovaranje na izazove

Globalno izbijanje koronavirusa u 2020. godini predstavlja novi izazov za Roche. Osiguravanje sigurnosti svojih zaposlenika je ključno, ali ujedno i održavanje proizvodnje esencijalnih lijekova je kritično kako bi se omogućilo da pacijenti dobiju rješenja i lijekove koji život znače. Kompanija uspijeva razviti pouzdane testove za COVID-19 vrtoglavom brzinom, dok istovremeno nastavlja razvijati nove inovativne lijekove koji ciljaju širok spektar oboljenja.

Saznajte više

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića