Više o Foundation Medicine (FMI)

Naša vizija je da osiguramo da testiranje, dijagnostika, liječenje pa čak i prevencija bolesti brže i efikasnije transformišu život ljudi svugdje u svijetu- osiguravajući pravi tretman za pravog pacijenta u pravo vrijeme. Kako bi sve ovo postigli sarađujemo sa našim partnerima širom svijeta, s ciljem ostvarenja značajnih pomaka u liječenju pacijentata od raka.

Saradnja kompanije Roche sa kompanijom Foundation Medicine kombinuje ekpertizu koju  Roche ima u onkologiji s vodećom tehnologijom, validacijom i iskustvom u genomskom profiliranju karcinoma koju posjeduje kompanija Foundation Medicine.

Foundation Medicine se pridružila Roche grupi 2018. godine kako bi bila djelom naše dugogodišnje posvećenosti u pionirskom napretku ostvarenom u preciznoj medicini i personaliziranoj zdravstvenoj zaštiti. Foundation Medicine je molekularna informacijska kompanija posvećena transformaciji njege oboljelih od raka koja na osnovu dubokog razumijevanja genskih promjena koje doprinose razvoju raka jedinstvenog za svakog pacijenta ponaosob, predloži najbolje terapijske ocije za liječenje. Svi relevantni podaci koji su prikupljeni putem sveobuhvatnog genomskog profiliranja (CGP) su najvažniji dio naše dugoročne strategije personalizirane zdravstvene zaštite, a ljekarima će pomoći  da identificiraju najbolju moguću terapiju za svakog pojedinog pacijenta, uz brži i efikasniji razvoj novih opcija liječenja koji spašavaju život oboljelih od raka.

 • Sveobuhvatno gensko profiliranje ima potencijal da pruži potpunu sliku raka tako što pretražuje postojanost preko 300 vrsta mutacija odjednom, kroz širok spektar gena povezanih sa rakom.1,2

 • Uvidi dobijeni testiranjem mogu povećati vjerovatnoću pronalaska ciljanog liječenja za osobe koje boluju od raka na osnovu specifičnih mutacija koje su identifikovane.3,4

 • Gensko profiliranje pomaže kliničarima da pravim pacijentima omoguće odobrene ciljane terapijske opcije, imunoterapije i dostupna klinička ispitivanja u pravo vrijeme

Foundation Medicine nudi tri sveobuhvatna testa genomskog profiliranja, koja analiziraju gene koji su relevantni za rak u četiri glavne klase genomskih mutacija, a sve u cilju što boljeg razumijevanja genomske strukture tumora. To su:

 1. FoundationOne®CDx – test na bazi tkiva u solidnim tumorima

 2. FoundationOne®Liquid– krvni test za solidne tumore

 3. FoundationOne®Heme – test za hematološke malignitete i sarkome

Rezultati ova tri testa FoundationOne CDx, FoundationOne Liquid and FoundationOne Heme, su dostavljeni u jasnom, detaljnom izvještaju, pružajući uvid u jedinstveni genomski profil svakog pacijenta, uz navedene odgovarajuće, odobrene terapije kao i relevantna klinička ispitivanja koje je predložio kliničar.

Podaci sakupljeni iz uzoraka pacijenata pohranjuju se u vodeću svjetsku bazu podataka FoundationCORE ™, koja trenutno uključuje više od 350 000 genskih profila.12 Ova baza podataka je anonimna i predstavlja veoma važan i vrijedan resurs za biofarmu i istraživače jer pruža mnoštvo informacija vrijednih za razvoj sljedećih generacija tretmana.

Do danas, stotine hiljada pacijenata su imali priliku uvidjeti vrijednost personaliziranog pristupa u liječenja raka, a udruženim snagama nastavljamo raditi na omogućavanju dodatnih pogodnosti za pacijente širom svijeta.12  Usluge Foundation Medicine pokrenute su u više od 60 zemalja, uključujući Austriju, Brazil, Kanadu, Kinu, Njemačku, Hong Kong, Izrael, Singapur, Španiju i Švicarsku.

Više o sveobuhvatnom genskom profiliranju, preciznoj medicini, testovima saznajte putem linka:

Reference

 1. Frampton GM, et al. Nat Biotechnol 2013;11:1023-31.

 2. Dong L, et al. Curr Genomics 2015;4:253-63.

 3. Insight from Dana-Farber Cancer Institute. What is Genomic Testing? [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 4. National Cancer Institute Cancer Genomics Research. [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 5. Foundation Medicine Inc. FoundationOne CDx Technical Information [Internet: accessed 2019 November]. Available from:

 6. Foundation Medicine Inc. Foundation One CDx. [Internet; cited 2019 November] Available from:

 7. F. Hoffmann-La Roche Ltd. Media release [Internet: accessed 2019 November]. Available from:

 8. Clark TA, et al. J Mol Diagn. 2018; S1525-1578(17)30527-5 [Epub ahead of print].

 9. Villaflor V, et al. Oncotarget. 2016; 7:66880-91.

 10. Foundation Medicine Inc. FoundationOne Liquid Technical Specifications [Internet: accessed October 2018]. Available from:

 11. Foundation Medicine Inc. Foundation One Heme. [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 12. Foundation Medicine Inc. Data on file. FoundationCORE database. October 2018.

BA/OTHE/2004/0002

Više priča

Pročitajte sve priče

Saznajte više

Web stranica Foundation MedicineFacebook stranica Foundation Medicine

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića