Male ćelije, velika razlika

Mikrocelularni rak pluća (SCLC) je nešto rijeđi tip raka pluća, ali je znatno teži za liječenje, što predstavlja izazov onkolozima poput dr. Liu-a. Njegovi pacijenti koji boluju od SCLC-a često na samom početku dolaze u teškom stanju sa simptomima poput otežanog disanja, kašlja, umora, gubitka težine, što zahtijeva brzu reakciju. “Ova bolest napreduje veoma brzo, pacijenti brzo propadaju, što znači da je brzo započinjanje dijagnoze i tretmana veoma važno,” objašnjava Dr. Stephen Liu, vanredni profesor medicine na Geogetown Univerzitetu.

Rak pluća je najčešći I najsmrtonosniji  rak na svijetu, sa nešto više od 1.76 miliona smrtnih slučajeva godišnje. SCLC se javlja u 15-20% slučajeva. Prognoza SCLC-a je veoma loša, te od trenutka dijagnoze, samo 2% pacijenata sa uznapredovalim SCLC-om će biti živo za 5 godina.

Nedavni napredak u liječenju raka pluća skoro da je i zaobišao pacijente koji boluju od SCLC-a. Iako su stadiji SCLC-a slični stadijima NSCLC-a (nemikrocelularnog raka pluća), liječenje se veoma razlikuje. Onkolozi, poput dr. Liu-a, na izboru imaju samo različite kemoterapijske protokle, dok hirurški tretman je rijetko kad moguć.

Benefit od kemoterapije je vidljiv veoma brzo, ali je i veoma kratkotrajan. Objasniti pacijentima da iako se bolje osjećaju, bolest će veoma brzo progredirati je najteži dio posla za dr. Liu-a.

Dr. Liu objašnjava: “u svakodnevnom radu, ja i moje kolege, vidimo pacijente koji godinama žive sa ne-mikrocelularnim rakom pluća. Ovo, na žalost, gotovo nikada nismo vidjeli kod pacijenata sa SCLC-om. 

Nakon 20 i više godina bez napretka u tretmanu SCLC-a mnogi su odustali i prihvatili SCLC kao neizliječiv. Ipak, oni koji su ostali na tom putu, uporno rade na tome da pomognu pacijentima oboljelim od SCLC-a, te da bolje shvate ovaj smrtonosni tip raka. Novu nadu u sistematskom tretmanu SCLC-a ljekari i istraživaći vide u imunoterapiji koja je, prva nakon dugo vremena,  pokazala benefit za pacijente. 

U radu sa teškim rakima, dr. Liu naglašava da je najvažnije ne gubiti nadu: “Svaki susret sa pacijentom me motiviše da unaprijedim pristup liječenju ove teške bolesti. Velika mi je čast kada mogu pomoći pacijentima koji se nose sa ovom bolešću, i upravo ta čast me motiviše da nastavim raditi na lijeku za SCLC.”

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića