Vidimo se sljedeće godine....

Ilustraciju za blog napravila: Adisa Vatreš Selimović
Za blog piše: dr. Alen Humačkić

Znate li šta je prevencija bolesti? Ako slučajno ne znate onda ste sigurno čuli za narodnu izreku: „Bolje spriječiti nego liječiti“. I pored stalnog  napretka u medicini i tehnici danas ne možemo spriječiti nastanak mnogih oboljenja. Ali  možemo spriječiti patnju, visoke troškove liječenja, možemo spriječiti umiranje. Nekada neizlječive bolesti danas su u visokom postotku potpuno izlječive.

„Do sada sam bila potpuno zdrava.“

„Rodila sam petero djece i svih petero sam dojila.“

„Živim i hranim se potpuno zdravo, nisam u stresu i niko u moj porodici nije imao rak“

„Ali kako? Ja imam samo dvadeset godina“............

Ovo su samo neke od rečenica koje su izgovorile moje pacijentice u razgovoru koje sam informisao o njihovoj dijagnozi raka dojke. Literatura kaže da postoje faktori rizika kao što su: ženski spol, starija životna dob, rano nastupanje prve menstruacije i kasno nastupanje klimakterija, postojanje bliskih srodnika oboljelih od raka dojke ili raka jajnika, činjenica da je žena nerotkinja ili da je rodila nakon 35. godine života, korištenje hormonalne nadomjesne terapije, gustoća tkiva dojke, izlaganje RTG zračenju, pretilost, konzumiranje alkohola. Sa druge strane se navodi da je za prevenciju potrebna redovna tjelovježba, regulisanje tjelesne težine, prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, namirnice sa malo masnoća, manje crvenog mesa i izbjegavanje mesnih prerađevina. Dojenje se također navodi kao protektivni faktor. Međutim teorija i praksa se neki put razilaze. Jedino pravilo u koga čvrsto vjerujem je da zapravo nema pravila.

Sretna okolnost je da živimo u vremenu u kojem rak dojke postaje potpuno izlječiva bolest. Razvoj farmaceutske industrije, onkologije i onkološke hirurgije daje sve bolje rezultate u liječenju.

Međutim osnovni preduslov za uspješno liječenje raka dojke je rana dijagnostika. Ako smo dijagnosticirali mali tumor lokaliziran samo u dojci i koji se nije proširio u limfne čvorove njegova izlječivost je i preko 98%. Tumor koji nije otkriven u ranom stadiju ima velike mogućnosti za rast i širenje, a rezultat kasnije dijagnostike je manja stopa preživljavanja, patnja i visoki troškovi liječenja.

Za detekciju raka dojke su nadležni specijalisti dijagnostičke radiologije. Zahvaljujući brzom razvoju i napretku tehnologije radiologija je specijalistička grana koja je u stalnoj ekspanziji. Dijagnostički modaliteti kao što su ultrazvuk, mamografija, magnetna rezonanca, a u novije vrijeme i digitalna tomosinteza moćno su tehnološko oruđe u rukama dobro educiranog  radiologa. Dijagnozu potvrđujemo invazinim metodama i to najčešće iglenom biospijom u saradnji sa kolegama patolozima. Ako se pitate šta je važnije za tačnu i preciznu dijagnostiku raka dojke: savremena aparatura ili čovjek? Moj odgovor bi bio: važno je i jedno i drugo ali ako ću biti sasvim iskren mislim da je najvažniji dobro educiran radiolog i patolog.

Temeljna je činjenica da svoje tijelo najbolje poznajemo mi sami. Ako se periodično posmatramo i sami sebe pregledamo možemo prvi uočiti bilo kakvu promjenu i tako dati doprinos ranoj dijagnostici. Vašeg porodičnog doktora ili radiologa zamolite da vam objasni tehniku samopregleda dojke, a gradivo ponovite gledajući neki od desetina video klipova na internetu koji detaljno informišu o važnosti i tehnici samopregleda.

Ciljani pregled zdravih žena je najbolji metod rane detekcije raka dojke u njegovom predkliničkom stadiju, kada bolest nema nikakve simptome. Baš u tom periodu je rak najčešće potpuno izlječiva bolest. Dakle trebamo ga aktivno tražiti.

Danas u Bosni i Hercegovini nemamo organizirani nacionalni screening program za detekciju raka dojke kao što nemamo ni centralni registar malignih oboljenja. Ali zato imamo oportune screening preglede koji se za razliku od organiziranog nacionalnog programa odvijaju na zahtjev pojedinaca ili prema preporuci porodičnog doktora. Oportuni screening ne omogućava sistemski nadzor nad provođenjem i obuhvatom niti se ima uvid u kvalitet obavljenih pregleda. Uprkos tome u državama sa dobro organiziranom primarnom zdravstvenom zaštitom oportuni screening je dobra osnova za organizirani nacionalni program.

Osnovna pretpostavka za provođenje screening programa je izgrađena svjesnost o mogućnosti oboljevanja od raka dojke i važnosti rane detekcije tumora. Na tom polju je nemjerljiv doprinos dao nevladin sektor u Bosni i Hercegovini. Udruženja žena oboljelih od raka dojke iz cijele Bosne i Hercegovine okupljenih oko projekta osnaživanja zdravlja žena „WHEP“ i u zadnje vrijeme „Think Pink“ u nekim oblastima su uradili i više od nadležnih javno zdravstvenih institucija kojima je prevencija bolesti osnovna djelatnost. Njihove aktivnosti su stvorile jedan širi front borbe protiv karcinoma dojke u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ako želite vidjeti neke od aktivnosti tih hrabrih žena koje su se izborile sa karcinomom dojke i nakon toga su svoja iskustva i znanje stavili na raspolaganje široj društvenoj zajednici pogledajte link: 

Dijagnoza raka dojke nije smrtna presuda. To je početak borbe za život svake žene koja se susretne sa tim izazovom. Često je to i početak jednog novog i sadržajnijeg života prožetog osjećajem pobjede nad malignim oboljenjem. Najvažniji preduslov za tu pobjedu su redovni godišnji preventivni pregledi. Vaša doktorica ili doktor će biti sretni da vam na kraju pregleda mogu reći: „Nalaz je uredan. Vidimo se sljedeće godine.....“

M-BA-00000152

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića