Zagrli život!

Ilustraciju za blog napravila: Nataša Konjević
Za blog piše: Prof.dr.sci.med. Alma Mekić Abazović

Velika! Zdrav čovjek ima puno želja, a bolestan samo jednu - ozdravljenje!

Često se utopimo u životnu svakodnevnicu koja nas vrtoglavom brzinom vuče kroz mjesece i godine zaboravljajući šta je smisao svega toga.

Do jednog dana kada sam svojoj prijateljici rekla: “E, sad je dosta!“

Njen život, život mlade osobe, se promijenio prije godinu dana kada je saznala da boluje od karcinoma pluća.

Prva spoznaja –ŠOK I NEVJERICA! Kasnije –SUZE I SAŽALJENJE! A onda –čvrsta odluka da se liječi!

Njena odluka je bila da se liječi u drugoj državi. Godinu dana grčevite borbe, uspona i padova, suza i plača i na kraju se bolest proširila na mozak! Nije odustala! Odlučila je da se i dalje bori!

Lavovski i divlje! Ima zašto i zbog koga! Uložila je sve što je imala. I novac i snagu i želju za ozdravljenjem! Nažalost, bolest je napredovala žestokom brzinom. Izgubila je tu bitku....ali, ne i rat!

Vrijeme je stalo. Tišina je bila glasna!

Dok smo pokušavale naći pravu riječ da otpočnemo razgovor, gledala sam je onako izmučenu – a opet lijepu i nježnu; onako skršenu i utučenu – a opet nekako čvrstu!

Preko njenih tamnih, bademastih očiju je, samo na tren, preletjela krinka tuge i izgubljenog beskraja koji vodi u očaj.

Znala sam! Pronašla sam u dubini njenog sporog pogleda onu iskru i vapaj koja se zove – ŽELJA!

To mi je trebalo!

Godinu dana liječenja na prestižnoj klinici. Liječena je kombinacijom hemoterapije i „ pametne terapije“. Mnogima nedostižno! Nešto mi je tu nedostajalo! Nešto! Ali šta?

Napravile smo zaokret. Vratile smo se na početak.

Na moj prijedlog je uradila gensko testiranje koje je utrlo novi put u njenom liječenju i učinilo da veliku bolest svede na najmanje tragove bolesti.

U njenim tamnim, bademastim očima sad gori iskra i plamen radosti života i želje da ide u nove pobjede i dotakne nebo, jer tu joj je granica!

Po tim zlatnim stazama, zahvaljujući personalizovanoj medicini i genskom testiranju, moja prijateljica i dalje hodi.

Uspjela je, jer voli život!

Uspjela je, jer slavi život!

Mekić-Abazović Alma rođena u Zenici. Osnovnu i Srednju školu završila u Zenici, a Medicinski fakultet u Sarajevu. Subspecijalizaciju iz Medikalne onkologije završila na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i u Torinu, Italija. Magistrirala i doktorirala na karcinomu pluća. Profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Udata. Majka dvoje najljepše djece na svijetu, Ene i Eldara!

M-BA-00000252

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića