Stadiji raka pluća

Odluku o izboru najbolje terapije za svakog pacijenta, pojedinačno, ljekar donosi na osnovu više faktora među kojima su tip tumora (SCLC/NSCLC) i stadij bolesti. Stadij bolesti se određuje prema TNM kriterijima (T – veličina primarnog tumora, N – raširenost bolesti u regionalne limfne čvorove i M – prisustvo udaljenih metastaza). Da bi ljekar tačno svrstao bolest u određeni stadij često je neophodno uraditi biopsiju limfnih čvorova i eventualnih udaljenih metastaza.

Ipak prije određivanja TNM statusa, ljekari moraju tačno odrediti patohistološke karakteristike tumora.

Baš kao i pacijenti, svaki tumor ima različite osobine i klinički tok bolesti je gotovo uvijek drugačiji. Budućnost medicine leži upravo u personaliziranoj medicine tj. individualiziranom pristupu svakom pacijentu i njegovom oboljenju, od dijagnostike do liječenja. Na žalost, velika većina bolnica i zdravstvenih sistema u svijetu nije u mogućnosti da primijeni principe personalizirane medicine, pa ljekari pribjegavaju svrstavanju pacijenata i njihovih raka u određenje podgrupe/tipove  na osnovu kojih pružaju najbolju moguću njegu istima.

Kada govorimo o plućima, pored određivanja da li je tumorska masa benigna ili maligna, ljekari, na osnovu veličine ćelija raka, određuju da li je riječ o mikrocelularnom raku pluća (eng. SCLC) ili o ne-mikrocelularnom raku pluća (NSCLC). Ova klasifikacija je veoma važna zato što može dati puno podataka o toku bolesti i prognozama ishoda.

NSCLC se javlja u 85% slučajeva1, te se najčešće javlja u muškaraca iza četrdesete godine i to pušaća2. U poređenju sa SCLC-om, tok bolesti je nešto blaži i sporiji, pa izgledi za ranu dijagnozu i izliječenje, iako mali, su znatno bolji.

SCLC se javlja znatno rijeđe (15% slučajeva), ali je znatno agresivniji od NSCLC-a. Karakterizira ga brz rast i rano metastatsko širenje u udaljene dijelove tijela, pa je rana detekcija i liječenje gotovo nemoguće. Razliku između NSCLC-a i SCLC-a ljekari mogu napraviti tek nakon mikroskopskog pregleda bioptičkog uzorka tumorske mase.

Od veličine tumorske mase ovisi:

  • da li je operativni tretman moguć, te ako jeste koliko minimalno tkiva se mora ukloniti?

  • da li je nužno kombinovati više tretmanskih metoda i kojih?

  • koje neželjenje efekte možemo očekivati u tretmanu tog raka

Također, lokacija tumorske mase u plućima je veoma važna tj. da li je bolest ograničena na jedan lobus ili se proširila po cijelom plućnom krilu.

Pored veličine tumora ljekare zanima da li se bolest proširila u limfne čvorove te da li je došlo do širenja metastaza u udaljenje dijelove tijela. Ipak odabir terapije ne ovisi samo o karakteristikama tumora, već i od dobi pacijenta i njegovog ukupnog zdravstvenog stanja.

Iz tog razloga ljekari, pored ispitivanja raka i njegovih karakteristika, ispituju i funkciju bubrega, jetre, sposobnost tijela da stvara nove krvne ćelije, koagulaciju krvi i sl. Veoma su važne i pretrage koje ispituju funkciju srca i pluća. Određivanjem funkcionalnog kapaciteta pluća ljekari mogu planirati ili isključiti operativni tretman kao opciju.

Određivanje stadija mikrocelularnog raka pluća se vrši prema VALG (eng. The Veterans Administration Lung Study Group) kriterijima. Razlikujemo dva stadija:

  • Ograničeni stadij – rak je ograničen na jedno plućno krilo ili manji prostor

  • Uznapredovali stadij  - rak se proširio na drugo plućno krilo, u okolne limfne čvorove i/ili na udaljene organe

VALG kriteriji su prisutni već duže vrijeme  te se često koriste među ljekarima i u kliničkim istraživanjima. Ipak u posljednjih nekoliko godina, sa razvijanjem tretmanskih metoda, javila se potreba za detaljnijim opisom SCLC-a. Tako, prema preporukama IASLC-a (eng. The International Association of the Study of Lung Cancer) od 2011-te godine u primnjeni je TNM sistem klasifikacije i za SCLC.

U evaluaciji NSCLC-a ljekari koriste TNM kriterije. TNM klasifikacija govori slijedeće o raku:

  • T (tumor) – govori o veličini i raširenosti primarne tumorske mase

  • N (lat. Nodus, limfni čvorovi) – prisustvo ili odsustvo i lokacija metastaza u limfnim čvorovima

  • M (metastaze) – prisustvo ili odsustvo udaljenih metastaza

Ljekarima, posebno onkološkim hirurzima, je TNM klasifikacija od velikog značaja zato što im pomaže da se odluče za najbolji mogući tretman za svakog pacijenta te da izbjegnu komplikovane i opasne operativne zahvate ukoliko neće imati benefit za pacijenta.

Reference:

  1. Bešlija, S. (2014). Medicinska Internistička Onkologija. 1st ed. Sarajevo: Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Detaljan pregled

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića