Izjava o zaštiti privatnosti

Izjava o zaštiti privatnosti na stranicama Web portala www.roche.ba

Roche d.o.o.- Roche Ltd. je posvećen zaštiti i poštovanju Vaše privatnosti. Veoma nam je važno da Vam obezbijedimo uslove da koristite ovaj Web portal bez ikakve bojazni da ćete na bilo koji način dovesti u pitanje Vašu privatnost. Kako bismo što bolje zaštitili Vašu privatnost, prilažemo Vam ovu izjavu u kojoj se navode načini na koje koristimo podatke dobijene online. Takođe i Vi možete donositi odluke o načinu na koji se prikupljaju podaci o Vama, a zatim koriste na našem Web portalu.


Prikupljanje podataka

Na nekim stranicama Web portala www.roche.ba možete se prijaviti na naše online biltene, ili nas kontaktirati preko sajta radi dobijanja određenih informacija. Lični podaci koji su povezani sa identitetom određene osobe i koji se mogu prikupiti na ovim stranicama uključuju: ime, pol, godište, e-mail adresu…

Na određenim dijelovima nekih od naših Web stranica, samo osobe koje nam daju tražene podatke koji ih identifikuju, ili osobe koje eksplicitno prihvate postavljene uslove pristupa tim stranicama, biće u mogućnosti da pristupe tim stranicama.


Kako koristimo Vaše podatke

Podatke koje nam date o sebi, možemo koristiti kako bismo ispunili Vaše zahtjeve koji se tiču naših proizvoda i programa, zatim kako bismo odgovorili na Vaša pitanja o našim proizvodima i programima i kako bismo Vam pružili informacije koje ste zatražili.

Katkad prikupljene podatke koji nisu povezani s identitetom određene osobe koristimo da bismo poboljšali dizajn i sadržaj naših Web stranica. Ti podaci nam omogućuju da personalizujemo Vaše korištenje Interneta. Te podatke takođe u cijelosti možemo koristiti da analiziramo korištenje našeg Web portala.

Podatke koji su povezani sa identitetom određene osobe možemo, na primjer, otkriti u eventualnom pravnom procesu, po sudskom nalogu ili sudskom pozivu. Isto tako, ti podaci mogu postati dostupni eventualnom pravnom sukcesoru kompanije Roche d.o.o.- Roche Ltd.

Iako preduzimamo odgovarajuće mjere kako bismo se osigurali od neovlaštenog otkrivanja podataka, ne možemo garantovati da prikupljeni podaci koji su povezani s identitetom određene osobe nikada neće biti otkriveni na način koji je protivan ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti.

Konačno, podatke koji su povezani s identitetom određene osobe, Roche d.o.o. - Roche Ltd. neće koristiti, ili prenositi ukoliko nisu dobijeni na načine koji su upravo navedeni, a da Vam ne ponudi mogućnost da se ogradite od takvog korištenja.


Prikupljanje podataka sa Web stranica trećih lica

Neke od stranica ovog Web portala sadrže linkove na druge Web stranice, čije se postupanje s podacima može razlikovati od našeg. Posjetioci treba da pročitaju ostale Izjave o zaštiti privatnosti, s obzirom na to da mi nemamo kontrolu nad podacima koji su predati, ili su ih prikupile treće osobe.

Neke stranice našeg Web portala mogu koristiti renomiranu treću stranu da predstavlja, ili nudi reklame koje možete vidjeti na tim Web stranicama. Naša Izjava o zaštiti privatnosti ne pokriva korištenje podataka koje su treća osoba ili server možda prikupili od Vas.


Kukiji (Cookies)

Kako bismo poboljšali Vaše iskustvo na našim Web stranicama, mnoge naše Web stranice koriste tzv. «kukije». Kukiji su tekstualne datoteke koje smještamo u Vaš pretraživač da bismo sačuvali Vaše interese. Sami kukiji ne otkrivaju nam Vašu e-mail adresu ni bilo koji drugi podatak koji je povezan s identitetom određene osobe, ukoliko Vi ne odlučite da nam date taj podatak, na primjer tako da se registrujete na nekoj od stranica našeg Web portala. Međutim, kada na Web stranici odlučite da date podatke koji su povezani s identitetom određene osobe, taj se podatak može povezati s podacima sačuvanim u kukiju.

Kukije koristimo radi prikupljanja podataka o korištenju naših stranica (statistika) i zbog poboljšavanja sadržaja i ponude na našem Web portalu. Na primjer, kukije možemo koristiti da bismo za Vas prilagodili korištenje naših Web stranica (npr. da Vas prepoznamo po imenu kada se vratite na našu stranicu), sačuvamo Vašu lozinku u područjima zaštićenim lozinkom i sl.

Vi ste u mogućnosti da spriječite - onesposobite upotrebu kukija, podešavanjem Vašeg internet pretraživača za tu opciju. Međutim, u tom slučaju moguće je da ćete sebe lišiti mogućnosti korištenja interaktivnih sadržaja našeg Web portala.


Održavanje sigurnosti

Vaši lični podaci su tajni i mogu biti korišteni samo od strane Roche d.o.o.- Roche Ltd. a radi ispunjenja Vaših zahtjeva, pa se obavezujemo da, osim u svrhu zakonske istrage, nećemo drugim stranama dati podatke koje smo prikupili.

Preduzeli smo odgovarajuće fizičke, elektronske i upravne korake da osiguramo i pomognemo da se spriječi neovlašten pristup, da sačuvamo sigurnost podataka i da ispravno koristimo podatke koje prikupimo online .
Uz to svaki podatak koji dobrovoljno date biće upotrijebljen samo u svrhu u koju je dat.


Povjerljivost komunikacija među korisnicima

Poruke i sadržaji koji korisnici šalju na bilo koji tzv. online forum, „message board“ (oglasna tabla), ili „chat room“ (pričaonica), nisu zaštićeni kao povjerljivi i mogu biti dostupni drugima. Vi ste odgovorni za sadržaj koji tom prilikom iznosite i morate postupati pažljivo kako ne biste doveli u pitanje Vašu privatnost.


Maloljetni korisnici

Korisnici starosti ispod 18 godina, ne trebaju nam dotavljati svoje lične podatke, ukoliko za tako nešto nemaju saglasnost roditelja, ili staratelja.


Izmjene pravila zaštite privatnosti

Roche d.o.o. - Roche Ltd. zadržava pravo promjene ovih pravila, a izmjene stupaju na snagu njihovim objavljivanjem na ovom portalu. Vaše korištenje Web portala nakon promjena znači i Vašu saglasnost i prihvatanje istih.


Kako nas kontaktirati

Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice o zaštiti online na ovoj Web stranici, ili sprovođenju zaštite, možete nas kontaktirati na


ROCHE d.o.o. - ROCHE Ltd.
Farmaceutsko društvo - Pharmaceutical Company

Zmaja od Bosne 7
(objekat Sparkasse d.d.)
71000 Sarajevo
Tel. 033 568 450
Fax. 033 568 495
E-mail: bosnia.info@roche.com