Cilj je lijek

Hepatitis B (HBV) je ubica. Virusna infekcija koja napada jetru je odgovorna za više od 800,000 smrtnih slučajeva* svake godine. Adekvatna vakcinacija i dijagnostički testovi za hepatitis B igraju ključnu ulogu u suzbijanju i ranoj detekciji ovog oboljenja. Kvalitetni dijagnostički testovi za HBV uveliko olakšavaju zdravstvenim radnicim vođenje pacijenata oboljelih od HBV-a. Uz razvijanje novih dijagnostičkih testova, razvijamo i tri nove molekule sa obećavajućim rezultatima u ranim kliničkim ispitivanjima.

Hepatitis B (HBV) se širi putem kontakta sa zaraženom krvi i tjelesnim tečnostima, te je povezan sa trajnim oštećenjima jetre, hroničnim aktivnim hepatitisom te razvojem jetrene ciroze i hepatocelularnog carcinoma.

Veliki napori su učinjeni da se suzbije širenje HBV infekcija među djecom i omladinom putem adekvatne vakcinacije. Ipak, oni koji su već zaraženi mogu imati veliki benefit od brze i tačne dijagnoze. HBV dijagnostički testovi pomažu ljekarima u praćenju bolesti, donošenju odluka o uključivanju lijekova, te praćenja efikasnosti liječenja.

Trenutno dostupni lijekovi za HBV efikasno sprječavaju replikaciju HBV virusa, oni ipak ne mogu izliječiti hroničnu hepatitis B infekciju, te shodno tome, ne eliminiraju rizik od nastanka hepatocelularnog karcinoma. Također, zbog specifičnog mehanizma djelovanja ovih lijekova, potrebno ih je uzimati čitav život, što ih često čini nedostupnima za veliki broj pacijenata.

Naš cilj je stvaranje kratkotrajnog i efikasnog tretmana za HBV infekcije. Ovo želimo postići kombinacijom dva potpuno različita pristupa. Prvi pristup cilja životni ciklus HBV-a (direktni antivirusni lijek), dok drugi pristup osnažuje imuni sistem u borbi protiv HBV-a (pojačivaći imuniteta)

Tri potencijalne kombinacije, nove molekule razvijene u Roche-u, su pokazale veliki potencijal te se trenutno nalaze u fazi I kliničkih ispitivanja.

Put do lijeka

HBV već desetlijećima predstavlja veliki izazov za naučnike i farmaceutsku industriju zbog trajnog prisustva mini-kromosoma HBV-a u ćelijama jetre, integracije virusa u genom, te supresije imunog odgovora domaćina.

Iz ovih razloga, izliječenju HBV-a se mora pristupiti sa više različitih strana, te izliječenje će vjerovatno zahtijevati korištenje novih direktnih antivirusnih lijekova i pojačivaća imunog sistema. Ovaj pristup je potkrijepljen podacima dobivenim iz predkliničkih ispitivanja.

Novu kombinaciju lijekova i dijagnostičkih testova Roche će ispitivati u Kini, domu gotovo trećine oboljelih od HBV-a u cijelom svijetu. Saradnja Roche-a sa lokalnim stručnjacima i zdravstvenim radnicima u Kini ima potencijal da spasi milione života, kako u Kini, tako i u cijelom svijetu.

Nevidljivi ubica

HBV je najopasniji od svih virusa koji uzrokuju hepatitis, jer je veoma često povezan sa trajnim oštećenjima jetre, hroničnim aktivnim hepatitisom, cirozom jetre te hepatocelularnim karcinomom.

Samo 9% oboljelih od HBV-a, u cijelom svijetu, je prošlo adekvatnu dijagnostičku obradu, dobilo tačnu dijagnozu i svjesno je svog oboljenja. Također, najčešće dijagnoza HBV-a se postavlja tek nakon pojave ozbiljnih simptoma i teških, nepopravljivih, oštećenja jetre.

U područjima gdje je HBV endemsko oboljenje, najčešći način prenosa je sa majke na dijete pri rođenju, vertikalna transmisija, te kroz kontakt sa zaraženom krvlju i tjelesnim tekućinama, horzontalna transmisija. Djeca, mlađa od pet godina, ukoliko se zaraze HBV-om imaju veoma visok rizik za razvijanje hronične infekcije koja će ih pratiti kroz život. Približno 20-30% odraslih sa hroničnom HBV infekcijom će raviti cirozu  ,hepatocelularni karcinom ili oboje.

Približno 3.5% svjetske populacije je zaraženo HBV-om, sa najvišim brojevima oboljelih u istočnoj Aziji i sub-Saharskoj Africi.

Posebno veliki teret HBV-a snosi Kina, koja je dom gotovo trećine od 257* miliona zaraženih u cijelom svijetu. Nedavno objavljeni članak u The Lancet-u tvrdi da će 10 miliona oboljelih u Kini umrijeti do 2030. godine.

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića