Iskorištavanje postojeće moći podataka iz stvarne prakse

Ključni element realizacije personalizirane zdravstvene zaštite je korištenje podataka koji se prikupljaju tokom puta pacijenta, poznatih kao podaci iz stvarne prakse (RWD). RWD može ponuditi smislene uvide koji nadilaze tradicionalne podatke generirane kroz kontrolirana klinička ispitivanja, kako bi razumjeli potpunu sliku zdravstvenog profila osobe i pomogli u donošenju kliničkih odluka.

Korištenje velikih podataka sigurno nije novi koncept za lidere u zdravstvu. U industriji koja se suočava sa rastućim troškovima, može poboljšati organizacijsku efikasnost s ciljem uštede dragocjenih resursa. Veća vrijednost, međutim, dolazi iz ogromnog potencijala velikih podataka za poboljšanje iskustva i ishoda pacijenata.

S ciljem iskorištavanja velikih podataka dolaze ključni izazovi kroz koje lideri u zdravstvu moraju proći kako bi sigurno i efikasno krenuli naprijed. Ključni izazovi velikih podataka u zdravstvenoj industriji mogu se pripisati integraciji, privatnosti, kulturološkim promjenama u ljudskom ponašanju i lancu nabavke.

Budući da integracija podataka može biti veoma intezivan zadatak koji zahtijeva komunikaciju sa brojnim stakeholder-ima i višestrukim nivoima regulacije, mogu se pojaviti poteškoće u prikupljanju, dijeljenju, pretraživanju, vizualizaciji, kao i privatnosti i skladištenju podataka.

Da bi se istinski ostvario potencijal velikih podataka u našim zdravstvenim sistemima i u cijeloj industriji, organizacije mogu poduzeti specifične mjere za implementaciju rješenja velikih podataka, kao što su:

  • Procjena prakse upravljanja podacima

  • Uspostavljanje kvalifikovane radne snage, i

  • Biti otvoren za nove saradnje i partnerstva

U nastavku teksta su isječci i prilagođen tekst intervjua sa Dr. Winson Cheung, suosnivačem O2, i Jodi Garner, voditeljicom strateške saradnje Roche Canada, koji su podijelili svoja razmišljanja o potencijalnom uticaju RWD-a.

Podaci o kliničkim ispitivanjima smatraju se zlatnim standardom dokaza za određivanje najboljih izbora liječenja, ali govore samo o dijelu populacije u kojoj se lijek ili medicinski uređaj može koristiti, jer se klinička ispitivanja često izvode u kontroliranom okruženju. Kako se novi proizvodi i zdravstvene usluge integriraju u kliničku praksu, imamo mogućnost da koristimo RWD da vidimo kako opća populacija reagira u stvarnom svijetu. Ovo pomaže da se otkriju novi uvidi koji će podržati naš zdravstveni ekosistem u donošenju boljih i bržih odluka.

Dok klinička ispitivanja ostaju važna, ona ne govore uvijek cijelu priču jer sudionici obično predstavljaju najmlađe i najsposobnije pacijente. Postoji značajan jaz u podacima, posebno u odnosu na većinu koja ne može učestvovati u ovim ispitivanjima. RWD može pomoći u informiranju i usmjeravanju zdravstvenih strategija koje se odnose na opću populaciju. Platioci i donosioci odluka također su postali svjesni da RWD može biti jaka dopuna kliničkim ispitivanjima. Postoji prostor za obje vrste prikupljanja dokaza i svaka služi različitoj svrsi.

Jodi: RWD ima potencijal da pomogne u donošenju kliničkih odluka zasnovanih na činjenicama u realnom vremenu, nadoknadi troškova i regulatornim razmatranjima, te vođenje dizajna kliničkih ispitivanja kao samo nekoliko primjera. Pacijenti bi također mogli imati mogućnost pristupa vlastitim zdravstvenim podacima, osnažujući ih da donose informirane odluke zajedno sa svojim zdravstvenim timom.

Dr. Cheung: Podaci postaju sve složeniji i sve je teže i resursno intenzivnije izdvojiti informacije na način koji se može pravilno analizirati. Mislim da postoji prilika da se iskoristi tehnički napredak (npr. umjetna inteligencija, mašinsko učenje) da se pojednostavi proces selektiranja i organizacije podataka.

Jedan od najvećih izazova, kada je riječ o podacima iz stvarne prakse, je niz izvora podataka koji se mogu koristiti. Iako širina i obim dostupnih podataka mogu biti prednosti, postoje i ograničenja. Prilikom generiranja dokaza u stvarnoj praksi (RWE), također je ključno imati tim sastavljen od iskusnih stručnjaka koji mogu primijeniti ispravne statističke pristupe prilikom strukturiranja i analize podataka, kao i kliničara koji mogu pružiti važan klinički aspekt. U tu svrhu treba razviti program obuke za edukaciju timova o najboljim načinima rada sa RWD kako bi proces prikupljanja mogao biti što je moguće naučno  ‘rigorozniji’.

M-BA-00000690

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića