Kako mogu zaštiti sebe i druge...

COVID-19 je skraćenica za bolest uzrokovanu koronavirusom (eng. ‘Coronavirus Disease 2019’). Radi se o infekciji novim, brzo-širećim koronavirusom pod nazivom SARS-CoV-2.

Koronavirusi su sferičnog oblika i sadrže proteinske šiljke koji strše sa površine. Šiljci mogu proći u ljudske stanice, dopuštajući virusnim partikulama da se pridruže stanicama čovjeka. Geni iz virusa tako ulaze u ljudske stanice i reproduciraju se, čime se njihov broj povećava.

Ovi virusi uzrokuju infekcije respiratornog trakta u ljudi. SARS-CoV-2 se brzo proširio, uzrokujući ozbiljne, životno-ugrožavajuće infekcije, posebno kod starijih osoba (npr. osobe starije od 65 godina) i onih sa već postojećim zdravstvenim tegobama. 1

Prelazak koronavirusa sa osobe na osobu najčešće se dešava kapljičnim putem kada kašljemo ili kišemo. Ovaj virus je veoma zarazan, što znači da jedna zaražena osoba obično prenese virus na dvije druge osobe. 

Dobre higijenske mjere, kao što su redovno pranje ruku te prekrivanje usta prilikom kašljanja i kihanja su veoma važni i u normalnim okolnostima. Međutim, potrebno se striktnije pridržavati navedenog tokom COVID-19 pandemije, s obzirom da ove jednostavne mjere mogu značajno smanjiti rizik od infekcije i eventualnog širenja zaraze na druge ljude.

Preventativne strategije da bi se izbjegla pojava COVID-19 su navedene u nastavku. 1

Ruke je potrebno prati redovno sa sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Pranje ruku je posebno važno nakon boravka vani, izvan doma te nakon doticanja svih predmeta koji su unijeti iz vanjske sredine u prostor u kojem se boravi (npr. pošta ili kupljene namirnice), te prije kuhanja i objedovanja. Također je važno ne doticati rukama lice posebno nos, oči i usta, da bi se izbjeglo prenošenje koronavirusa sa ruku do površina putem kojih se virus može unijeti naše tijelo. Higijena noktiju je također veoma važna. Nokti trebaju da biti kratki i očišćeni prilikom svakog pranja ruku. (1)

Maske za lice mogu biti od koristi ukoliko ste bolesni i imate simptome COVID-19 ili ako njegujete nekoga ko je obolio od COVID-19. Preporučuje se nositi maske za jednokratnu upotrebu samo jednom. Također, maska se treba nositi ako ste u visokom riziku da imate ozbiljne posljediceod infekcije koronavirusom i niste u mogućnosti da se adekvatno samoizolirate. Ako pak niste u visoko rizičnoj grupi osoba i izlazite vani prema potrebi, možete također donijeti odluku da nosite zaštitnu masku.  Ipak, sama zaštitna maska ne može vas zaštiti u potpunosti od koronavirusa. Dodatno, potrebno je pridržavati se mjera fizičkog distanciranja od drugih osoba te detaljno oprati ruke, svaki put po povratku kući. 1

Fizičko distanciranje uključuje mjere kojima se smanjuje kontakt sa ljudima izvan vašeg doma (uključujući porodicu I prijatelje). Trenutno su zabranjena sva socijalna dešavanja, poput npr. proslava i vjenčanja. Škole, fakulteti, restorani i sl. su također zatvoreni. Širom svijeta ljudi se pozivaju da napuštaju svoje domove samo u slučaju prijeke potrebe. U slučaju izlaska iz kuće, preporučuje se fizička distanca (minimalno 2 metra) od svih drugih osoba koje susrećete vani.

Pravila fizičkog distanciranja su osmišljena da povećaju sigurnost reducirajući rizik prenošenja koronavirusa putem kontakata sa drugim osobama. 1

Kratki video kako zaštititi sebe i druge

References

  1. ESMO. 2020. Cancer care during the COVID-19 pandemic: An ESMO Guide for patients. Dostupno na:[17.04.2020.]

BA/ONCO/2004/0014

Saznajte više

Informativni Portal Federalnog ministarstva zdravstvaInstitut za javno zdravstvo RS

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića