Opasni mladež

Ilustraciju za blog napravila: Hana Kevilj
Za blog piše: prim. dr. Dijana Koprić

Tek smo krenuli u četvrti razred osnovne škole kada nam je učiteljica tiho rekla da je naša drugarica češljajući kosu povrijedila „opasan mladež“. Nismo znali tačno ni šta je mladež. Još manje šta nam je učiteljica rekla. Znali smo samo da se drugarica nikada nije vratila. Mi smo završili osnovnu školu. Drugarica nije.

Krenuli smo u srednju školu. Novi drugari. Nova interesovanja. Stara priča. Mi buntovni, previše hrabri. Drugar je na moru povrijedio mladež. Krvario je. Mislio je da je bolje da niko ne zna. Vrlo brzo je još jedan od nas glavom platio cijenu mladeža. Ovaj put krvarećeg. Za mojih sedamnaest godina dvoje drugara iz školskih klupa nije dobilo svjedočanstvo.

Ja sam poslije škola, u kojima je ostala prazna školska klupa, završila Medicinski fakultet. Nakon godina rada u pedijatrijskom dispanzeru počela sam raditi na onkološkom odjelu. Odjednom je strah od čika i teta u bijelom, koji prijete bocama, zamijenjen strahom od smrti. Svako ko radi u zdravstvu zna da život i smrt idu ruku pod ruku. Na svim odjelima, u svim ambulantama, pacijenti umiru, ali na mnogim od tih mjesta se umire u tišini. Iako postoji niz, doduše manje poznatih dijagnoza, koje nepovratno narušavaju zdravlje i direktno prijete životu, čini mi se da je samo dijagnoza maligne bolesti općeprihvaćena najava smrti, a mi, onkolozi, specijaliste za ono najgore. Učeći (budući) onkolog spozna da nisu sve maligne bolesti iste, a jedino što se može smatrati izvijesnim, jeste nepredvdivost. Ipak, činjenica jeste da nisu sve maligne bolesti jednako maligne. Neke su, vjerovali ili ne, potpuno izlječive. Neke druge su, opet, toliko maligne da im pored imena treba i prezime. Jedino uz ime melanoma stoji epitet maligni, iako to već iz samog imena znamo. Očigledno da postoji razlog zbog kog samo melanom ima prezime. Mladeži iz osnovne i srednje škole su dobili ime i prezime, a učiteljicine riječi smisao, koji smo slutili. Maligni Melanom. Maligni melanom je „opasni mladež“, koji je ukrao drugare iz školskih klupa.

Do prije nekih petnaestak godina su se epidemiološki podaci o melanomu mogli sažeti u to da se od melanoma umire brzo i teško. Možemo govoriti o brojevima, ali brojevi, iako alat od neprocjenjive važnosti za onkologa, suštinski nisu bitni, jer je svako od nas sto posto nekome drugome. Roditelju, djetetu, braći i sestrama, drugovima iz klupe. Ja sam imala priliku vidjeti obje strane medalje. Bila sam drugarica iz klupe i onkolog koji liječi pacijente oboljele od malignog melanoma. Obje uloge obilježe čovjeka.

Uz melanom će uvijek ići prezime. Nije li malo znakovito da je od svih malignih bolesti jedino melanom gotovo uvijek crn? Na sreću, danas zahvajujući ciljanoj i imunološkoj terapiji, ili kako pacijenti i onkolozi često vole reći „pametnim lijekovima“, govorimo o puno boljim ishodima liječenja pacijenata oboljelih od melanoma, te njihovom boljem kvalitetu života. Danas više priča, koje nesretno počinju riječu melanom, imaju sretan ishod. Danas više drugara ostaje u školskim klupama. Opasni mladeži ne kradu svjedočanstva. Kako pobijediti opasne mladeže? Pametni lijekovi su napravili revoluciju u liječenju malignog melanoma kao malo koja terapijska opcija u onkologiji do sada. Karakteristike koje malanom čine tako malignim su iskorištene protiv njega, tako da se danas zbog melanoma ne umire tako brzo i tako teško. Čak smo došli u fazu da govorimo o potencijalno izlječivoj bolesti, što je prije petnaestak godina bilo nezamislivo. Sada melanom nije smrtna presuda bez mogućnosti žalbe i odgode. Ipak, koliko god pomak u liječenju melanoma bio revolucionaran i bitan za onkologe, jer je važan njihovim pacijentima, neizostavne karike u liječenju jesu prevencija i rano otkrivanje. Melanom, koliko zloćudan bio, je jedan od rijetkih tumora, koji se u većini slučajeva može otkriti vrlo rano i golim okom. U tom slučaju je izlječiv samo jednim jednostavnim hirurškim zahvatom.

 

Zapamtiti!

  • UV zračenje je neprijatelj kože.

  • Koristiti SPF i suncu se izlagati u periodima kada nije visok indeks UV zračenja.

  • Solarijumi možda uljepšavaju izgled kože, ali narušavaju zdravlje.

  • Abeceda melanoma može spasiti život. Stoga je potrebno redovno vršiti samopregled kože tražeći slijedeće nepravilnosti: Asymmetry (eng. asimetrija) promijena na koži; Border (eng. rub) – nepravilni rubovi promjene na koži; Color (eng. boja) – nejednaka prebojenost promjene na koži sa nijansama smeđe i crne; Diameter (eng. prečnik) promjene na koži veći od 4 mm; Evolving (eng. evolucija) – promjene u obliku, boji i veličini promjene na koži.

  • Koža sve pamti!

Prim. dr. Dijana Koprić, specijalista interne medicine, subspecijalista onkolog, šef Odjeljenja za onkologiju Klinike za onkologiju i radioterapiju Univrzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

M-BA-00000566

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića