BLOG: Osmijeh iz srca

Ilustraciju za blog napravio: Nihad Hodžić

OSMIJEH IZ SRCA

Za blog piše: dr. Lejla Pilav

Iz prošlosti...

Pišući ovaj tekst i razmišljajući o radu na Odjelu Hematoonkologija, ne mogu a da se ne vratim u prošlost koja je itekako okarakterisala ovo što danas jesam.

Uz majku pedijatra-neonatologa, znalca i zaljubljenika svoje profesije, dani mog djetinjstva i  odrastanja su uvijek bili tako živi kroz njenu nesebičnu posvećenost poslu i posebnu ljubav prema ljudima. Suočavala sam se sa mnogim ljudskim pričama, i onim sa lijepim a i onim sa tužnim ishodom, vidjela bih i suze u očima moje majke, ali istovremeno i tu snagu i taj osmijeh iz srca koji je uvijek davao nadu ljudima.

Moji roditelji nisu željeli da me vide u medicini, punoj težine i odricanja. Pa i ja sam sama maštala o arhitekturi i konstrukcijama, ali dovoljna je bila jedna reanimacija pred mojim očima, koja je zapravo preusmjerila moje snove. Potom slijedi rat, izbjeglički dani, povratak, borba i učenje i konačno diploma.

I kada sam otvorila vrata ordinacije na mom prvom radnom mjestu u DZ-a Kakanj, znala sam da je to-to, sve je dobilo svoj  smisao.

Pedijatrija, Hematoonkologija, slučajnost?

Čudni su putevi života. Ništa nisam mogla birati s obzirom na okolnosti u kojima živimo. Za specijalizaciju u tom trenutku jedino je Pedijatrija bila opcija kojoj mogu da se okrenem. Interna medicina je bila moja želja. Slučajnost? Definitivno ne mislim da jeste. Naprosto je trebalo da se desi...

Tako se desila i Hematoonkologija, gdje se nenadano pronađoh  i spustih sidro mojih traženja. Suočavam se svakodnevno sa brojnim izazovima u dijagnostici i terapijskim protokolima malignih oboljenja i tako atipičnih kliničkih stanja. Sve je više pacijenata sa prisutnim problemima krvarenja od onih banalnih i prolaznih do ozbiljnih poput Wilebrandove bolesti ili hemofilije, fascinira me razvoj terapijskih modaliteta.

Hemofilija nekada i sada...

Osluškujem stalno kako je to nekada izgledalo na Odjelu. Slušam priče i o pacijentima sa hemofilijom, krvarenjima, o dramatičnim  situacijama i davanjem faktora i svih drugih suportivnih mjera, i kako je dolazilo do brojnih komplikacija i ponekad neželjenog ishoda na kraju. 

Oboljeli od hemofilije se rijeđe hospitaliziraju, više se vode i prate kroz naše Savjetovalište. Upoznajem ih kroz kontrole i davanje faktora...razgovaram sa roditeljima. Oduševi me njihova saradnja i educiranost, ali sa druge strane osjetim zabrinutost  jer uvijek postoji mogućnost i pada i povrede i potrebe za nekim zahvatom...kako ćemo?

Gledam ta mala gracilna bića, strah i suze u očima pri svakoj punkciji, i shvatim koliku težinu to nosi i koliko se promijeni život cijele porodice. 

Ja mogu da pričam o ovome što prolazimo sada.

O našem gracilnom i nježnom pacijentu „kraljevskog izgleda“, sa razvijenim inhibitorima i oštećenjem koljena nakon brojnih krvarenja. O borbi njegove majke, koja se obučila i samostalno primjenjivala  lijek u kućnim uslovima. Nije mogao da ide u školu sa svojim vršnjacima.

Vidjela sam njegove tužne oči, ali i onaj osmijeh iz srca koji je davao nadu za dalje...i dobili smo je primjenom savremenijeg lijeka i puno lakšom aplikacijom. I vidim rezultate, povratak djetinjstvu i nekom ljepšem odrastanju. Vidim zadovoljstvo  na licu majke.

Mnogim drugim pacijentima smo adekvatnim davanjem faktora prema šemi uspjeli sanirati probojna krvarenja. Možemo razmišljati o novim terapijskim modalitetima koji nam postaju dostupni i puno, puno boljoj kontroli krvarenja. Sanjamo i o lakšoj aplikaciji lijeka za svakog pacijenta.

Dojenčetu sa dokazanom hemofilijom i pozitivnom porodičnom anamnezom, gdje nakon obrezivanja dolazi do težeg oblika krvarenja. Činimo sve što je u našoj moći, vidim oči majke koje su pune straha i gledaju u nas, ali ne izgovara niti jednu riječ...I uspijevamo da zaustavimo krvarenje uz profesionalni pristup i timski rad. Razmišljamo o daljem ispitivanju i tretmanu, imamo mogućnosti za poboljšanje kvalitete života, radimo na tome. Tako me čini sretnom njegovo oglašavanje i osmijeh koji mi pokloni svaki put kada prođem pored njihove sobe.

 Na našem Odjelu, iza zatvorenih vrata, živimo kao jedna porodica. Nosimo težinu posla, oslanjamo se jedni na druge, uvažavamo mišljenja, iskustvo i znanje, osluškujemo naše pacijente, dijelimo sa njima i radost i tugu, osjeti se „ono nešto“, koje se ne može riječima opisati. Ali se zaista može doživjeti.

I na kraju...

U želji za medicinskim saznanjima u ovoj brzini savremene medicine, nikada ne smijemo zanemariti razgovor sa našim pacijentima i roditeljima, i pokloniti im i dio sebe u takvim situacijama. Ponekad trebamo zastati u tom medicinskom pristupu i odvagati šta je u datom trenutku dobro za našeg pacijenta, svako izbjegavanje dodatne manipulacije i venepunkcije koja se može odgoditi je benefit za naše male prijatelje.

Ja nisam tako dugo na Odjelu, ali osjećam kao da sam cijeli život vezana za Hematoonkologiju. Čudno je koliko je to jako u meni. I onaj osmijeh iz srca koji me prati od djetinjstva, je zapravo moje življenje i nije ni čudo onda da se nađoh u ovoj situaciji. Slučajnosti nema. Ne bih ništa mjenjala, jer sve ima smisla vjerujte mi.

I imamo pravo na snove koji će donijeti puno dobrog za naše pacijente!

Lejla Pilav, rođena u Foči, gdje završava osnovnu i srednju školu i započinje studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Studij prekida agresija na Bosnu i Hercegovinu. Nakon preživljenog logora u Foči 1992. godine, dolazi do Švedske, gdje boravi do 1998. Godine, kada se vraća u Bosnu i nastavlja započeti studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, gdje i diplomira 27.06.2006. godine. Zasniva radni odnos sa JU Dom Zdravlja u Kaknju 26.05.2008. godine, gdje započinje i specijalizaciju iz Pedijatrije u februaru 2015. godine. U Kaknju radi do 08/2018. godine, kada postaje uposlenik Pedijatrijske klinike KCUS, Pedijatrija 2 i planira se rad na Odjelu Neuropedijatrija. Specijalistički ispit položila dana 30.10.2020. godine, kada se za potrebe Klinike premjesti na Odjel Hematoonkologija gdje i danas kontinuirano boravi i radi. U međuvremenu kreće sa subspecijalizacijom iz hematoonkologije u maju 2022. godine,  postaje zamjenik šefa a potom i šef Hematoonkološkog odjela Pedijatrijske klinike KCUS.

M-BA-00000898

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića