Otkriće virusa vrijedno Nobelove nagrade

Ilustraciju za blog napravila: Sunita Fišić
Za blog piše: dr Nina Jurić

Dati kliničaru zadatak da napiše blog (?)!!! To je skoro pa moguće, jer mi smo odgajani i naučeni na realnost, činjenice, suhe podatke i statistiku.

Medicina 21. stoljeća se nalazi “pred zidom” virusnih bolesti. Bakterije smo uspjeli pobijediti upotrebom antibiotika. A kako pobijediti viruse? Trenutna korona pandemija nam govori da medicina tu baš i nije na svom terenu. Lijek za HPV još ne postoji, ali postoje vrlo kvalitetne vakcine za sprečavanje najagresivnijih tipova visokog rizika. Međutim, ja sam optimista i znam da ćemo sigurno uspjeti u ovoj borbi sa virusima.

Šta se tu otkrilo? Tipovi HPV-a 6, 11, 16, 18, 33, 35, 52, 56…..i još njih 150. Ustvari, otkriveno je prvi put da jedan virus uzrokuje karcinom i to stvarno zaslužuje nagradu.

Uz infekciju HPV-om imamo još i kofaktore koji su često uključeni, a to su rano stupanje u spolne odnose, mijenjanje partnera, pušenje, kontracepcija, itd., itd.

Postoji toliko tema vezanih za žene, pa i njihovo zdravlje koje su stigmatizirane. Da li imamo tu moć skloniti taj tabu tako što ćemo otvoreno, iskreno i realno razgovarati - bez srama, oko infekcije HPV-om?

Upravo, mi želimo razbiti stigme.

Svi mi dođemo u kontakt sa HPV- om. Svakako je pozitivno to da većina zaraza HPV-om spontano prolazi unutar godine dana od prve infekcije, no ipak 10-15% zaraženih će razviti trajnu zarazu, te osim što će biti izloženi razvoju virusom uzrokovanih tumora, postaju i “rezervoar” daljnjeg širenja virusa.

Prenosi se dominantno spolnim putem ili drugim intimnim kontaktima. Možete imati i samo jednog partnera. Individualno je nema pravila i nemaju dva ista slučaja u medicini.

Kako spriječiti širenje infekcije? Sigurna zaštita je spolno odgovorno ponašanje, izbjegavanje usputnih i nezaštićenih spolnih odnosa i promoviranje takvog ponašanja društva u cjelini. Mladi ljudi najviše strahuju od neželjene trudnoće, a o spolnim bolestima ne razmišljaju dok se ne pojave simptomi.

Sve situacije u životu imaju dvije strane medalje. U ovom slučaju jedna je već gore navedena i realna, a druga je ona koja svima nama treba emotivna strana.

Dugo se bavim citodijagnostikom i veoma često sam u prilici da pacijentima trebam saopštiti da imaju neku vrstu maligne bolesti. Tu su uvijek neugodne i teške situacije.

Iz iskustva sam naučila da ipak u medicini dva i dva nisu četiri. Kada sam mislila da će ishod biti loš znalo se dogoditi drugačije i obrnuto.

Danas 14.2. baš na Dan zaljubljenih - na Valentinovo, trebam da napišem blog o HPV-u. Ko još slavi Valentinovo?

Ja želim da slavimo ljubav - ljubav prema sebi.

Ovo je još jedan kliše, ali i prava istina, jer od ljubavi prema sebi počinje ljubav prema svima i svemu drugome. Uostalom, pokušajte!

Možda to zvuči egoistično, ali žene (kao slabiji spol) uvijek brinu o drugima: djeci, partneru, mužu, roditeljima, kućnim ljubimcima itd.

Mi kao profesionalci smo tu da vam pomognemo. Mi, a ne internet. Ne živimo u virtualnom svijetu, nego u realnom. Nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima i da sasvim otvoreno i iskreno razgovarate sa doktorom, prije svega što takvi razgovori imaju i edukativnu komponentu.  

Ne zaboravite da svaki problem sigurno ima rješenje. Skupa ćemo ga prije naći i doći do rezultata. Razgovarajmo!

Zašto je karcinom cerviksa povezan baš sa mimozama, a mimoza sa karnevalima.

Mimoze su cvijet koji simbolizira ženu, nježnost i ženstvenost, emancipaciju, slobodu i osjećajnost. Opisuje ženski spol zato je i izabrana za simboliku u borbi protiv karcinoma cerviksa.

Karneval slavi proljeće.

Zato svakog dana slavimo ženu, ljubav, zdravlje i život.

Nina Jurić rođena je 12.07.1967. godine u Zenici. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je specijalizirala Kliničku citologiju na KBC-u Zagreb.

U toku specijalizacije, tri mjeseca je provela na stručnom usavršavanju u Londonu, u Cytologic Laboratory, Department of Histopathology – UCL Hospitals.

Član je Hrvatskog društva kliničkih citologa - Hrvatski liječnički zbor i Senološkog društva za prevenciju, otkrivanje i liječenje karcinoma dojke, kao i Udruženja hematologa i transfuziologa FBiH.

Dobitnica je priznanja za doprinos u razvoju Instituta za kliničku patologiju i citologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a povodom obilježavanja “110 godina osnivanja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu“ 2005. godine.

Od septembra 2008. godine angažovana je na poziciji šefice Odjela za citologiju i kao pomoćnica ravnatelja Poliklinike Sunce - Koncern Agram u Sarajevu.

M-BA-00000549

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića