Sloboda je dragocjena svakome ko je razumije

Ilustraciju za blog napravila: Naida Čelik

Za blog piše: mr.sci. Sandra Muratović, dipl. psiholog

O slobodi razmišljamo uglavnom samo kada nam je uskraćena, kada je nemamo.  Ako malo bolje razmislimo, sve vrijednosti kojima težimo postaju osviještene uglavnom kada smo se udaljili od njih, kada smo ih lišeni. Zar ne?

Čuli ste za hemofiliju, zahtjevnu bolest koja ne dozvoljava dječacima da se slobodno kreću kako bi željeli, da se bave sportom, da se igraju sa drugovima fudbala, i često provode vrijeme u bolnici umjesto u igri ili školi.

Njihovim njegovateljima, roditeljima ne dozvoljava da se opuste, da se ne plaše običnog pada djeteta, odlaska zubaru ili mogućeg spontanog krvarenja. Itekako im oduzima slobodu kretanja, odlučivanja, opuštanja, umanjujući sasvim sigurno kvalitet života. Ovo nije bolest koja prođe pa se sve vrati na normalne postavke, nije samo prolazna faza nakon koje ćemo moći ponovo udahnuti punim plućima.

Vjerovatno se sva dešavanja u porodicama gdje je dijete bolesno, gdje ima hemofiliju, posmatraju kroz filter bolesti. Sve se odluke donose u odnosu na to stanje. Sretni momenti vjerovatno traju dok se ne desi spontano krvarenje, ili čak samo dok neko ne pomisli na to.

Svi imamo strahove, rodili smo se podešeni da osjećamo strah. Evolucijski, strah nas priprema da reagujemo na doživljenu prijetnju, opasnost i time nas čuva živima.

 

Zamislimo samo na trenutak kako se osjeća majka kada pomisli na sve moguće opasnosti koje prijete njenom sinu koji ima hemofiliju.  Kada vidi kako je zapeo na stepenicu. Ili kada je zamoli da mu kupi loptu. Ili da izađe sa drugovima napolje. Možete li zamisliti kako se osjeća? Ili kad mladić sa hemofilijom osjeti bolne senzacije iz koljena. Kada osjeti neko peckanje u ruci.

Nisu sve odluke jednako teške ili lake za donijeti. Nekada je posebno teško donijeti odluku jer od naše odluke ovisi nečiji život. Mogućnost izbora zna izazvati strah od pogrešnog izbora, vezati nas, uskraćivati nam slobodu življenja i odlučivanja.

Za par dana nas čekačiji je ovogodišnji moto “Uključite se”, i mi imamo slobodu izbora, da donesemo odluku da se uključimote na taj način podržimo sve one koji su pogođeni ovim zahtjevnim stanjem. To je ono što svi možemo uraditi, pomozimo malim i velikim borcima!              

Sandra Muratović, diplomirala i magistrirala na Odsjeku za psihologiju u Sarajevu, i zatim završila edukaciju iz kognitivno-bihejvioralne psihoterapije. Imala je sreću da spoji dva jaka interesa i da se njima intenzivno bavi, rad u oblasti mentalnog zdravlja i edukacija. Radi u obrazovanju skoro 20 godina, u Drugoj gimnaziji Sarajevo već 12 godina, predaje psihologiju adolescentima i svaki dan nešto novo nauči od njih. Učestvovala je na stručnim i naučnim skupovima sa radovima i istraživanjima uglavnom u domeni psihoterapije.

NPM 014-04/2020

NPM 012-03/2020

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića