Uloga PD-L1

Imuni sistem, pored brojnih drugih uloga, štiti organizam od raka. Upravo preko T-ćelija, koje su veoma važna komponenta imunog sistema, uništavaju se ćelije raka i štiti organizam.

Na žalost, naš imuni sistem nije uvijek uspješan u borbi protiv raka. Neke ćelije raka se vješto “kamufliraju” te na taj način izbjegnu imuni sistem domaćina. Da bi to postigle, te ćelije djeluju na određene ključne mehanizme ili tzv. kontrolne tačke imunog sistema i na taj način izbjegavaju detekciju i uništenje. Na primjer, primijećeno je u više tipova raka  da ćelije proizvode Ligand Programirane Smrti  1 (eng. Programmed Death Ligand 1) ili PD-L1. Ukoliko dođe do interakcije PD-L1, kojeg proizvedu ćelije raka, sa B7.1 i PD-1 receptorima na T-ćelijama, T-ćelije će biti deaktivirane. Ukratko: PD-L1 predstavlja svojevrstan “stop znak” za imuni sistem i ćelija raka mogu neometano rasti i širiti se.

Ukoliko bi se spriječila interakcija PD-L1 sa receptorima na T-ćelijama, to bi dovelo do “otkrivanja” ćelija raka od strane imunog sistema. To bi značilo da T-ćelije opet prepoznaju ćelije raka kao opasnost, napadaju ih i u najboljem slučaju – uništavaju u potpunosti.

Detaljan pregled

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića