Neuromijelitis optika - spektar poremećaja

Neuromijelitis optika-spektar poremećaja (NMOSD) je rijetko, doživotno i oslabljujuće autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS) koji u svijetu pogađa samo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Oboljenje primarno oštećuje optički nerv i kičmenu moždinu što može uzrokovati sljepoću, mišićnu slabost i paralizu. Pretežno se javlja u najboljim godinama života, između 30-tih i 40-tih. Kod ovog oboljenja imuni sistem greškom zamijeni zdravo tkivo CNS-a za strano i napada optički nerv i kičmenu moždinu. Tačan uzrok ostaje nepoznat.

Iako se većina slučajeva NMOSD-a može potvrditi dijagnostičkim testiranjem, oboljelim osobama se često pogrešno dijagnosticira kao multipla skleroza upravo zbog preklapanja uključujući njegovu veću učestalost kod žena, simptome i činjenicu da se radi o bolestima koje se temelje na relapsu.

NMOSD je progresivan, što značu da se simptomi i dalje razvijaju sa svakim relapsom, često ostavljajući ljude u invalidskim kolicima ili slijepe. Saznajmo više o ključnim činjenicama i statistikama da biste shvatili više o NMOSD-u, njegovom utjecaju i zašto je Roche posvećen osobama sa ovim oboljenjem.

Trenutno nema odobrenih tretmana za NMOSD, ali provodimo opsežno istraživanje kako bismo pomogli u pružanju inovativne i učinkovite metode liječenja NMOSD-a i poboljšali život onih koji žive s tim. Naša filozofija u Rocheu je jednostavna: slijedimo nauku da bismo sačuvali ono što ljude čini sebi svojstvenima.

Optimistični smo. Po prvi put u historiji imamo alate, tehnologiju i naučne spoznaje za koje vjerujemo da će dovesti do novih vrsta lijekova koji mogu promijeniti bolesti poput NMOSD-a. Posvećeni smo zalaganju za izazove neurologije s istom željom, strašću i ozbiljnošću kao što smo učinili u onkologiji.

Preuzimanja

Neuromijelitis optika-spektar poremećaja

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića