Hepatitis B - problem javnog zdravstva

Virusni hepatitisi B i C predstavljaju veliki problem za čitava društva širom svijeta, ali i uprkos tome, na žalost, se ne smatraju problemima čitavog društva i javnog zdravstva već nesretnim slučajevima pojedinaca koji su često na marginama društva. Procjenjuje se da od hepatitisa B i C boluje oko 325 miliona ljudi širom svijeta. U 2015-oj godini, virusni hepatitisi su prouzrokovali ok 1.34 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta – približan broj smrtnih slučajeva je prouzrokovala tuberkuloza, a značajno manji broj su prouzrokovale HIV infekcije<sup>1</sup>.

Uz dostupnost novih direktnih antivirusnih lijekova velika većina slučajeva hepatitisa C se može u potpunosti izliječiti u roku od 3-6 mjeseci2, ali uprkos toj činjenici predviđa se rast broja umrlih od ove, izlječive, bolesti.

Pored adekvatnog tretmana podjednako je važno pronaći načine sprječavanja širenja virusa. To je veoma težak zadatak zato što nosioci hepatitisa često godinama proaze bez ikakvih simptoma.4

Prije početka liječenja hepatitisa mora se postaviti adekvatna dijagnoza.

Simptomi virusnog hepatitisa veoma često liče na simptome obične gripe; iako u velikom broju slučajeva oboljeli od hepatitisa B ili C nemaju nikakve simptome do trajnog i velikog oštećenja jetre. Neki od simptoma hepatitisa B i C su:

 • Povišena tjelesna temperatura

 • Umor

 • Smanjen apetit

 • Mučnina

 • Povraćanje

 • Bol u abdomenu

 • Taman urin

 • Siva stolica

 • Bol u zglobovima

 • Žutica

Velika raznolikost simptoma te različito vrijeme javljanja simptoma dodatno naglašavaju potrebu za kvalitetnim in vitro dijagnostičkim testovima za potvrdu dijagnoze.

Rezultati ovih testova ne samo da pomažu doktorima u postavljanju dijagnoze, već i u definisanju koliko je bolest uznapredovala. U slučaju da tretman virusnog hepatitisa ne daje željene rezultate, potrebno je prekinuti ili promijeniti isti.

U pacijenata koji boluju od hroničnog hepatitisa C, dijagnostički testovi također mogu identificirati genotipove virusa u krvi. Ove informacije mogu pomoći doktorima da prilagode tretman svakom pacijentu ponaosob, što posljedično ima znatno veću stopu izliječenja (do 90%5), manje neželjenih efekata te kraće trajanje tretmana.

Hepatitis predstavlja upalu jetre, najčešće prouzrokovanu virusnom infekcijom. Postoji pet glavnih tipova virusnih hepatitisa, od kojih su najčešći hepatitis A (HAV), B (HBV) i C (HCV). Hepatitis A se širi putem kontaminirane hrane i/ili vode. Također se može širiti direktnim kontaktom sa inficiranom osobom. Sa druge strane, HBV i HCV, se šire putem krvi i tjelesnih tekućina inficirane osobe.

Pored akutnih infekcija, HBV i HCV veoma često prerastu u hronične hepatitise koji imaju znatno teže i opasnije posljedice poput ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. 

Zahvaljujući rezoluciji Ujedinjenih Naroda o Agendi za Održivi Razvoj6, virusni hepatitis će konačno dobiti nužnu pažnju. Svjetska zdravstvena organizacija, do 2030. godine, namjerava ispuniti  slijedeće globalne ciljeve u tretmanu virusnih hepatitisa:

 • Smanjenje broja smrtnih slučajeva povezanih sa jetrenim oboljenjima od 65%

 • Smanjenje broja novooboljelih od virusnih hepatitisa za 90%

 • Tačna dijagnoza u 90% slučajeva obolijevanja od virusnog hepatitisa7

I pored velikog napretka koji je ostvaren u borbi protiv virusnog hepatitisa, veliki je posao pred nama. Roche je posvećen borbi protiv virusnog hepatitisa, te kontinuirano radi na razvoju novih načina za prevenciju, dijagnozu i liječenje virusnih hepatitisa.

References

 1. Global Hepatitis Report 2017—World Health Organization, April 2017

 2. WHO:

 3. Global Hepatitis Report 2017—World Health Organization, April 2017

 4. WHO Global Hepatitis Report, 2017

 5. Global Health Sector Strategy on Viral Hepatitis 2016−2021. WHO. July 2016.

 6. United Nations General Assembly Resolution A/RES/70/1—Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development, see http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/70/1&Lang=E (accessed 1 June 2017)

 7. Global Health Sector Strategy on Viral Hepatitis 2016-2021. WHO. July 2016

Više informacija o području zaraznih bolesti

Detaljan pregled područja zaraznih bolesti

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića