Svaki pacijent je jedinstven

vrsta raka

gena koji pridonose razvoju raka

jedinstven profil raka

Napretci u genskom testiranju su pokretači personaliziranog pristupa u liječenju raka, a ljekarima pomažu da bolje razumiju tip raka i njegovu jedinstvenost

Rak se nekada kategorisao uglavnom prema mjestu na kojem se nalazi u tijelu (npr. pluća, dojke, jetra). Ovisno o stadiju bolesti, mnogi su pacijenti sa određenim tipom tumora uporno bili liječeni istim hemoterapijama.

Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK izazvane rakom mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim

Sada kada znanstvenici shvataju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora pacijenta, možemo razviti lijekove koji su više personalizirani, usmjereni na specifične genske mutacije.

Gensko testiranje daje jasnu sliku o raku, a rezultati mogu pomoći ljekarima odrediti da li je dostupna ciljana terapija za jedinstveni genski profil pacijenta. Također, može biti od velikog značaja u odluci da li je pacijent pogodan kandidat za učešće u kliničkom ispitivanju.

Gensko testiranje naročito pomaže pri odabiru terapije kod pacijenata u kasnijem stadiju bolesti ili kad je riječ o nepoznatom primarnom mjestu nastanka tumora kao što su:
Zahvaljujući genskom profiliranju, liječenje raka postaje personalizirano više nego ikad prije:

Pacijent

Profil tumora

Plan tretmana

Reference:

  1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

  2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724. 

BA/OTHE/2004/0003

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića