Hematološki maligniteti i COVID-19

COVID-19 je infektivno oboljenje, uzrokovano novim sojem coronavirusa - SARS-CoV-2 virusom. Ovo oboljenje se primarno prenosi kapljičnim putem, odnosno kihanjem i kašljanjem i u većini slučajeva dovodi do infekcije disajnog sistema.

Povišena tjelesna temperatura, umor i suhi kašalj su najčešći simptomi COVID-19 i javljaju se u većini slučajeva u periodu od drugog do četrnaestog dana od izlaganja virusu. Drugi simptomi koji se mogu javiti kod oboljelih su prisustvo šlajma, kratkoća daha, upala grla, glavobolja, mijalgija (bol u mišićima) ili artralgija (bol u zglobovima), trnci, povraćanje i začepljenost nosa. Rjeđe prisutni simptomi uključuju dijareju, iskašljavanje krvi i konjuktivitis. Većina simptoma je blaga i 80% zaraženih osoba se obično oporavi bez potrebe za specifičnim tretmanom. Međutim, kod 1 od 6 oboljelih se javljaju ozbiljne tegobe i poteškoće sa disanjem.

S obzirom da je COVID-19 novo oboljenje, još uvijek ne postoji mnogo informacija kako SARS-CoV-2 virus utječe na pacijente sa malignim bolestima. Trenutno dostupni podaci ne pokazuju različite stope infekcije između pacijenata sa malignim bolestima i zdravih članova populacije. Smatra se da je razlog tome to što je SARS- CoV2 virus novi virus i što sve osobe, bilo da su zdrave ili oboljele od neke maligne bolesti nemaju stvoren imunitet na njega.

Što se toka oboljenja tiče, prethodna maligna bolest do sada nije identificirana kao nezavisni faktor rizika. Međutim, pacijenti sa veoma oslabljenim imunološkim sistemom generalno imaju povećan rizik od obolijevanja, s toga treba pretpostaviti da pacijenti sa malignim oboljenjima, uključujući i hematološke malignitete imaju rizik od razvijanja teškog oblika COVID-19, jer maligna bolest, kao i tretman iste mogu oslabiti imunološki sistem i doprinijeti povećanoj sklonosti ka infekcijama, uključujući i COVID-19. Također, neki hematološki maligniteti su po svojoj priorodi asicirani sa imunodeficijencijom.

Hemoterapija, imunoterapija i radijacijska terapija također mogu oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od infekcije sa SARS-CoV-2, a neki pacijenti sa hematološkim malignitetima u svojim terapijskim protokolima imaju i imunosupresivnu terapiju. Treba naglasiti da efekti ovih tretmana mogu biti dugoročni, s toga pacijenti koji trenutno ne primaju terapiju trebaju također biti oprezni.

Slijedeće jednostavne mjere prevencije mogu pomoći u smanjenju širenja COVID-19:

 • Često pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od bar 20 sekundi. U slučaju da sapun nije dostupan, od koristi može biti upotreba dezinficijensa za ruke sa sadržajem alkohola od bar 60%;

 • Izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženim osobama i održavanje distance od oko 2 metra;

 • Izbjegavanje socijalnih okupljanja za vrijeme trajanja pandemije;

 • Korištenje maramice za prekrivanja usta i nosa tokom kihanja ili kašljanja;

 • Dezinfekcija površina i predmeta koji se često dodiruju;

 • Izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa neopranim rukama.

Efikasan menadžment pacijenata sa hematološkim malignitetima je neophodan i u vrijeme pandemije COVID-19 i isti treba da bude u skladu sa pravilima i propisima nadležnih institucija i stručnih organizacija. O svim pitanjima vezanim za terapiju hematoloških maligniteta pacijenti trebaju konsultovati svog hematologa.

Ako kod pacijenata sa hematološkim malignitetima javi temperatura, kašalj ili otežano disanje, pacijent treba da kontaktira svog ljekara, koji će mu dati daljnje upute.

Reference:

 1. COVID-19 frequently asked questions. https://ehaweb.org/covid-19/covid-19-recommendations/faq/

  pristup maj 2020.

 2. Information About COVID-19 for Lymphoma Patients.pristup maj 2020.

 3. Caring for patients with hematological malignancies during the COVID-19 pandemic. Recommendations from IACH, EHA, and EBMT.pristup maj 2020.

BA/NONP/2005/0002

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića