Meni nije potreban pregled

Ilustraciju za blog napravio: Dragoslav Malinić

Za blog piše: dr. Mahira Durić

Najčešće vrste raka u ženskoj populaciji su rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća, rak vrata maternice i rak janika. Ipak, rak se može razviti na bilo kojem dijelu ženskog reproduktivnog sistema.

Prema današnjim statističkim podacima, u Evropi godišnje od raka vrata maternice oboli približno 60 hiljada žena, a čak 24 hiljade umre od istog. Na žalost, u zemljama Istočne Evrope stopa pojavljivanja raka vrata maternice je dva do pet puta veća nego u zapadnoevropskim zemljama.

Sa novim spoznajama znamo da regionalne razlike u smrtnosti od nekih od ginekoloških karcinoma prvenstveno ovise o provođenju, odnosno neprovođenju, programa preventivnih pregleda.

Ali ja danas ne želim da vam pišem o brojkama, jer brojevi u mojoj ordinaciji imaju imena i prezimena, imaju porodice, kćerke i sinove, partnere i supružnike, majke i očeve, imaju živote, prijatelje, poslove i stvarne su, zaista postoje i nisu tek brojevi i neka statistika na nekom blogu.

Radeći ovaj posao znam sigurno da niko zdrav ne može ni zamisliti kroz šta prolaze žene sa potvrđenom dijagnozom nekih od ginekoloških karcinoma. To znaju ONE koje u tišini promišljaju. Rak nije samo bolest koja je duga i sa neizvjesnim ishodom. Rak promijeni živote, porodice, učini da djeca odrastu prije vremena i prestanu se iskreno smijati. Taj strah je gotovo opipljiv u iščekivanju.

A onda, kad pomislim da je rak u ranoj fazi tek neprimjetna mala promjena koja se odstrani bez posljedica po kvalitet života, shvatim koliko nam je malo potrebno za zdravlje.

U našim ordinacijama ostaju skrivene istine i boli, propitivanja, prihvatanja i odustajanja… Zajedno pokušavamo naći odgovore, olakšanja, ali ne postoji napitak za bolji život....

Postoji preventivni pregled

Teško mi je kao profesionalcu prihvatiti da danas u BiH žene i dalje umiru od nekog od ginekoloških karcinoma koji su u biti izlječivi. Da li trebamo raditi više? Da li možemo učiniti više?

Da, sigurno da možemo, zato i pišem ovaj blog nadajući se da će ga bar jedna kćerka pročitati i dovesti majku na pregled i obratno, prijateljica prijateljicu, momak djevojku....

Budući da se šest od deset slučajeva raka vrata maternice događa kod žena koje nikad nisu obavile PAPA-test ili ga nisu obavile u zadnjih pet godina, shvatam da trebamo pisati više i kontinuirano podizati svijest žena o mogućnostima i važnosti ranog otkrivanja bolesti te pozivati žene na redovne MG preglede i PAPA-testiranje.

A onda čujem: “Meni nije potreban pregled” jer “Ja sam savršeno zdrava i nemam nikave simptome”.

Zaista!?

Bitno je doći na taj „grozni“ pregled koji traje tek par minuta. Kraće od odlaska u kupovinu ili odlaska na kafu. Naručimo se frizeru i planiramo kafu sa prijateljicom, ali pregled ne planiramo jer je „neprijatan“.

Bitno je doći na pregled iako nemamo simptome niti bilo kakve tegobe. Bitno je doći jer kada imamo simptome možda već imamo i problem.

Brzo i bezbolno

Papa test je jednostavan, brz i bezbolan test i stoga bi ga trebale učiniti sve žene iako nemaju nikakve simptome bolesti. Ako se uz Papa test primijene i komplementarne metode – genotipizacija HPV-a i kolposkopija, pravovremeno će se otkriti gotovo sve premaligne promjene. Mamografija je jednostavan, brz i bezbolan pregled i trebale bi ga učiniti sve žene nakon 40 godina iako nemaju nikakve simptome bolesti, a UZ dojki do 40 godina starosti što je od ključne važnosti u prevenciji karcinoma dojke. 9 od 10 oboljelih može preživjeti karcinom dojke ako se pravremeno otkrije i liječi. Jedan bezbolan pregled za zdravlje, za budućnost  jer spašava život iako to nevjerovatno zvuči. Jedan pregled omogućava nam da pravovremenim djelovanjem i dalje planiramo, živimo i idemo dalje. Pa zašto da ne?

Mahira Durić rođena u Sarajevu. Osnovnu, srednju školu i Medicinski fakultet završila u Sarajevu. Od 2010. zaposlena u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, a od 2019. na poziciji odgovornog ljekara NDC. Magistrirala iz oblasti ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Udata, majka 2 djece.

M-BA-00000701

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića