Njoj u čast

Ilustraciju za blog napravio: Dragoslav Malinić

Za blog piše: dr. Jelena Rožić

Ako ćemo pričati kao studenti, reći ćemo kako joj je metabolizam zamršen i samim tim zanimljiv, a njena uloga velika. Ako ćemo pričati kao kliničari onkolozi, reći ćemo kako je svakodnevna.

Ona nekad...

U jetru se vjerovalo!

Dnevni Etrurci (9.-8. vijek p.n.e., narod antičke Italije, stanovnici Apeninskog poluostrva) su proricali sudbinu iz jetre. Prema njihovom vjerovanju, u jetri je boravila duša preko koje se čovjek povezivao sa božanskim silama. Jetra Piacenze je Etrurski artefakt pronađen 1877. godine u pokrajini Piacenza u Italiji. Jetra je podijeljena u odjeljke, a odjeljci su ispisani imenima Etrurskih božanstava.

Njen vanjski rub je podijeljen u 16 odjeljaka. Po svjedočenju Plinija i Cicerona, Etrurci su dijelili nebo na 16 astroloških kuća, te se pretpostavljalo da je jetra trebala predstavljati model kosmosa, a njene dijelove treba identifikovati kao sazviježđa ili astrološke znakove. Svaka od 16 kuća bila je mjesto stanovanja pojedinog božanstva.

Vidovnjaci su izvlačili zaključke iz smijera u kojem je bila viđena munja. Grom na istoku je bio povoljan znak, a munja na zapadu loš znak. Dešifrovanje sadržaja jetre Pianceza tema je dvije naučne monografije istraživača sa Univerziteta u Bolonji Antonija Gotarelija objavljenih 2017. i 2018. godine.

Ako bismo se spustili na crni continent, tačnije u Maroko, zemlju gdje je boja žalosti bijela, a simbol ljubavi nije srce nego jetra, i ako nekome želite reći da ste zaljubljeni u njega možete reći “osvojili ste moju jetru”.

Ona u onkologiji

U šta vjeruje i čemu se danas nada pacijent sa karcinomom jetre? Od 2010. godine posmatram kako nada i njen posljednji atom živi i ne prestaje da pulsira kod našeg pacijenta. Vidim te oči i vjeru u bolje danas i sutra, i tako dan po dan…i ja učim od njih.

Kad mu saopštite da njegov slikovni markerski i ph nalaz nije u redu …. kad mu saopštite da su sada dio njegove svakodnevnice ne jedna, već dvije bolesti. Jer, ovdje najvjerodostojnije možemo da prikažemo vezu između čovjekovog stila života i onoga što se nalazi na onoj drugoj, težoj, strani novčića koji zovemo život.

Gdje smo danas?

Vratiću se u 70-te godine prošlog vijeka i pomenuti prve pokušaje liječenja karcinoma jetre sistemskom hemoterapijom. Ono što je prvo bilo i s čim je sve počelo jesu kombinacije sistemske hemoterapije, a rezultati su bili razočaravajući.

Dugo vremena se ništa nije dešavalo osim pojave Barselonskog sistema za određivanje stadijuma bolesti koji je definisan 2000-tih i koji je olakšao bolju selekciju pacijenata i odluke o daljem liječenju i postupcima, pa sve do pojave jedne kliničke studije iz 2007. godine koja je ispitivala dejstvo tzv. ciljane pametne terapije na tumor jetre. Rezultati su bili pozitivni, te od toga perioda u liječenje se uvodi pomenuta terapija.

Zatim slijedi period od 10 godina kada se opet ništa ne dešava, uvode se slični lijekovi koji ne daju pozitivne ishode.

Danas je imunoterapija jedna od metoda liječenja tumora. Tumor jetre, kao i drugi tumori, stvara tzv. imunosupresivno okruženje (štiti se od imunog odgovora domaćina) zbog čega je i sam privlačan. Stimulacija imunog odgovora i održavanje imunološke ravnoteže postaje zanimljiva terapijska meta.

U pitanju je, dakle, čitava jedna poznata naučna podloga koja opet nije donijela puno pozitivnih rezultata iIi pomoći kada se koristila sama. Ove činjenice su automatski otvorile pitanje šta dalje kada je u pitanju imunoterapija i tumor jetre. Da li se bazirati na kombinovanim režimima i šta nam oni donose?

Danas postoje tri koncepta u liječenju - Imunoterapija u kombinaciji:

  • sa imunoterapijom,

  • sa tzv. tirozin kinaznim inhibitorima i

  • sa lijekovima koji zaustavljaju i usporavaju stvaranje novih neželjenih krvnih sudova.

Dosadašnji rezultati u liječenju sa nekom od ovih kombinacija su pozitivni i obećavajući.

Naši pacijenti su heroji i znam da su spremni da iznesu sve kada su u pitanju neželjeni događaji, pa i one vezane za ove kombinacije.

Šta je važno

  • Sprječavanje prenošenja hepatitisa B i C.

  • Smanjenje hronične zloupotrebe alkohola.

  • Poticati životni stil koji sprječava gojaznost i metabolički sindrom.

  • Hroničnu bolest jetre treba liječiti.

  • Šestomjesečni ultrazvuk abdomena je razuman izbor.

Dr. Jelena Rožić rođena je u Banjoj Luci 1982. godine. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završila je u Banoj Luci, gdje danas živi i radi. Specijalista je interne medicine, subspecijalista onkolog na Klinici za onkologiju UKC RS Banja Luka.

M-BA-00000710

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića