Kreativnost i inovacija

Da li smo svjesni da bolest ne bira?

Bili siromašni ili bogati, bili društveno prepoznati ili ne, bolest će jednog dana pokucati i na naša vrata. Zapitajte se kako možemo učiniti ovo društvo boljim, možemo li staviti „čovjeka u centar pozitivnih promjena“ i iskoristiti resurse ove zemlje, ljudske, ekonomske ili prirodne da za najranjiviji dio populacije osiguramo život dostojan čovjeka.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) objavila jenajnoviju globalnu skalu kreiranih inovacija za 132 zemlje svijeta. Prema oko 80 indikatora, GII 2021. pokazuje da su, kao i prethodnih godina, vodeće zemlje Švajcarska i Švedska, a među prvih pet su ponovo SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Južna Koreja. U pogledu ukupne vrijednosti globalnog inovacionog indeksa Bosna i Hercegovina je ove godine na 75. mjestu. U odnosu na usporedive zemlje, Bosna i Hercegovina se prema globalnom inovacionom indeksu od 34 svjetske ekonomije s višim srednjim dohotkom nalazi na 22. mjestu, dok se u odnosu na ekonomije evropskih zemalja nalazi na 38. mjestu. Inovativnost predstavlja ključ uspjeha, ekonomskog rasta, održivog razvoja te opstanka ekonomije bilo koje zemlje. Zbog toga je za zemlje poput Bosne i Hercegovine od presudne važnosti sistemski investirati u inovacije. Šta o kreativnosti i inovaciji kažu osobe koje kreiraju inovacije u Bosni i Hercegovini poslušajte u novoj epizodi Roche Tranzistor podcasta.

M-BA-00000729

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića