Rječnik pojmova vezanih za rak dojke

Donosimo vam abecedu raka dojke - rječnik pojmova vezanih za rak dojke, od dijagnoze do liječenja. Izrazi koji se koriste u razgovoru o raku dojke ponekad mogu biti jako zbunjujući. Ovaj kratki rječnik će vam svojim jednostavnim objašnjenjima pojedinih termina pomoći da bolje razumijete razgovore ili članke o raku dojke u budućnosti.

Liječenje bolesnika s rano otkrivenim rakom dojke nakon operacije čiji je cilj potpuno uklanjanje preostalih ćelija raka iz tijela i smanjenja šansi za povrat bolesti.

Zahvaćenost obje strane tijela; npr. bilateralna mastektomija je uklanjanje obje dojke.

Postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka tkiva kako bi se mogao detaljnije ispitati pod mikroskopom. Biopsija je jedini dijagnostički postupak koji sigurno može utvrditi je li sumnjivo područje maligni tumor i o kojoj je vrsti raka dojke riječ.

Hemoterapija (kemoterapija)je vrsta liječenja koja uništava ćelije raka. Može se primjenjivati sama ili zajedno s ostalim terapijama.

HER2 pozitivni rak dojke je rak dojke koji pokazuje prekomjerno prisustvo HER2 receptora na površini tumorskih ćelija. Ta vrsta raka dojke može biti posebno agresivna i povezana sa lošijim ishodima.

Rak dojke smatra se hormonski pozitivnim kada ćelije tumora proizvode abnormalne količine receptora za hormone estrogen i/ili progesteron.

Jedinstveni lijekovi za rak, spoj citostatika i monoklonalnog antitijela. Zbog toga imaju specifičan način djelovanja, djeluju isključivo na tumorske ćelije, ali ne i na zdrave ćelije. To može značiti manje neugodnih nuspojava povezanih s tradicionalnom hemoterapijom.

Kvalitet života je široka mjera koja obuhvaća fizičke, funkcionalne, društvene i emocionalne aspekte.

Liječenje koje se primjenjuje kada početno liječenje (liječenje u prvoj liniji) ne djeluje ili prestane djelovati. Cilj liječenja u drugoj liniji je pomoći pacijentima da žive duže, uz što veće očuvanje kvaliteta života.

Početna terapija koja se daje nakon dijagnoze uznapredovalog raka dojke. Ako se rak dijagnostikuje u uznapredovalom stadiju, nekim bolesnicima može biti potrebno daljnje liječenje, poznato kao liječenje u drugoj (2L) i trećoj liniji (3L) ako liječenje u prvoj liniji prestane djelovati.

Limfni čvorovi su organi ovalnog oblika koji se nalaze u cijelom tijelu i koji su dio našeg imunog sistema. Oni djeluju kao filteri i nadzornici infekcija. Jedan od simptoma raka dojke može biti oteklina/kvržica u pazušnim limfnim čvorovima.

Lokalno uznapredovali rak dojke znači da se rak lokalno proširio s područja dojke na kožu, prsni koš ili limfne čvorove, ali ne i na udaljene organe kao što su jetra, pluća ili mozak.

Hirurški zahvat kojim se uklanja cijela dojka.

U kliničkim studijama, događaj ili ishod koji se može mjeriti kako bi se utvrdilo je li liječenje koje se ispituje uspješno u borbi protiv raka.

Lijekovi koji se proizvode u živim ćelijama u laboratoriju. Kada se koriste za liječenje raka, dizajnirana su tako da ciljaju specifične ćelije raka (čime štede zdrave ćelije) prepoznavanjem specifičnih proteina na njihovoj površini. Monoklonalna antitijela su vrlo kompleksni lijekovi, razvijeni i proizvedeni vrlo složenim procesima.

Primjena lijekova kod nekih bolesnika s ranim rakom dojke prije operacije kako bi se smanjio tumor, čime se olakšava hirurški zahvat i potencijalno pridonosi boljem hirurškom ishodu. Nakon neoadjuvantnog liječenja i operacije slijedi adjuvantna terapija kojom se uništavaju preostale ćelije raka i sprječava povrat bolesti.

Nuspojave su neželjene zdravstvene promjene koje se javljaju dok pacijent prima terapiju.

Cilj palijativne njege je poboljšati kvalitet života bolesnika koji imaju ozbiljnu bolest ili onu koja im ugrožava život, poput raka. Svrha palijativne njege je olakšati simptome i nuspojave vezane za bolest i njeno liječenje.

Hirurgija je dio sveobuhvatnog pristupa liječenju raka dojke. Poštedna operacija dojke je zahvat pri kojem se uklanja samo dio dojke koji sadrži rak, što je moguće učiniti kod nekih žena kojima je rak dojke rano otkriven.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama kod ranog raka dojke, a kojom se pokazuje djeluje li neoadjuvantno liječenje. Kompletan patološki odgovor postiže se kada uopšte nema preostalog tumorskog tkiva nakon operacije u zahvaćenoj dojci ili u zahvaćenim dojkama i lokalnim limfnim čvorovima. pCR se može procijeniti brže od tradicionalnih mjera ishoda kao što je preživljenje bez znakova bolesti (DFS).

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a koja pokazuje da li je liječenje efikasno. iDFS je vrijeme koje bolesnik živi bez povrata invazivne bolesti nakon adjuvantnog liječenja. Često je preciznija procjena učinka liječenja na bolest u odnosu na preživljenje bez znakova bolesti.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje da li je liječenje efikasno. PFS je vrijeme života bolesnika s uznapredovalim rakom dojke bez pogoršanja ili povrata bolesti.

Mjera ishoda liječenja koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje djeluje li liječenje. Preživljenje bez znakova bolesti (DFS) je vrijeme u kojem bolesnik s ranim rakom dojke nakon završenoga početnog liječenja živi bez znakova ili simptoma raka.

Rak dojke koji se nije proširio izvan tkiva dojke. Rano liječenje raka dojke može pružiti najbolje šanse za izlječenje.

Različiti proteini na površini ćelija koje stimulišu određene reakcije u ćeliji i imaju važnu ulogu u rastu tumora. Danas su dostupni određeni načini liječenja koji ciljaju receptore te sprječavaju njihovu aktivnost i zaustavljaju rast raka.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a koja pokazuje da li je liječenje efikasno. Stopa ukupnog odgovora pokazuje kod kojeg se dijela bolesnika, unutar određenog razdoblja, tumor smanjio u unapred određenoj mjeri.

Oblik liječenja pri kojem se lijek ubrizgava pod kožu, u sloj tkiva između kože i mišića.

Trostruko negativni rak dojke je vrsta raka dojke koja na površini ćelija nema izražene receptore estrogena i progesterona te ne proizvodi previše HER2 proteina. Zato su mehanizmi koji upravljaju tom vrstom raka većinom nepoznati, što ga čini posebno teškim za liječenje.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje djeluje li liječenje. Ukupno preživljenje je vrijeme koje osoba s rakom preživi nakon početka liječenja.

Termin koji obuhvata lokalno uznapredovali i metastatski rak dojke. Metastatski rak dojke znači da se rak proširio na druge dijelove tijela kao što su kosti, jetra, pluća i mozak. Cilj liječenja uznapredovalog raka dojke je pomoći pacijentima da duže žive uz što veće održanje kvaliteta života.

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića