Svjetski dan raka debelog crijeva se obilježava širom svijeta 31.03. sa ciljem da se ukaže na ovu vrstu tumora. Devet od deset slučajeva može se izliječiti ako se nalaze u ranom stadijumu. Iz tog razloga, redovno učestvovanje u screening programima su, zajedno sa zdravim životnim navikama glavno oružje protiv raka debelog crijeva.

Svake godine, više od 14 000 novih slučajeva raka se dijagnostikuje u Bosni i Hercegovini, i u stalnom je porastu tokom proteklih 20 godina. Povećanje se uglavnom može pripisati sve većem udjelu starije populacije u BiH i  takođe zbog poboljšanih dijagnostičkih metoda i programa skrininga koji su učinili da se  više slučajeva raka otkrije. (WHO, Globocan, 2018. available from:accessed on 15/07/2019.)

Rak debelog crijeva je drugi najčešći oblik raka u muškaraca i žena nakon raka pluća, što znači da više od 1800 ljudi u BiH oboli svake godine od raka debelog crijeva. (WHO, Globocan, 2018. available from:(accessed on 15/07/2019.)

Uzrok pojave karcinoma debelog crijeva je uglavnom nepoznat. Najznačajniji faktori rizika koji mogu igrati ulogu u nastajanju karcinoma debelog crijeva su2:

 • Ishrana bogata životinjskim mastima i proteinima

 • Gojaznost

 • Pušenje

 • Genetska predispozicija (nasljeđe)
   

Pojava bolesti često nije praćena određenim simptomima što otežava postavljanje dijagnoze. Ukoliko se pojave, najčešći simptomi su:

 • Neobjašnjiv gubitak težine

 • Bol u trbuhu

 • Promjene u pražnjenju debelog crijeva (proliv i zatvor) koje se pojavljuju bez nekog određenog razloga i traju duže od 6 nedelja

 • Krv u stolici.

U velikoj mjeri zavise od stadijuma bolesti, veličine tumora, mjesta gde se pojavio tumor kao i da li se tumorski proces proširio u druge organe.

Rak debelog crijeva se obično može liječiti i prognoza zavisi od faze u kojoj je tumor dijagnostikovan. Rani rak debelog crijeva, kada je bolest lokalizovana, često može proći sa hirurškom resekcijom primarnog tumora i lokalnih limfnih čvorova, a pacijent se često može potpuno izliječiti. Međutim, u bolesnika kod kojih napredovalo širenje raka debelog crijeva, liječenje ima za cilj da uspori razvoj bolesti i ublaži simptome. (Cancer in numbers, popular science facts about cancer, 2013)

Zahvaljujući napretku u terapiji, uključujući nove mogućnosti biološkog liječenja (Van Cutsem i sarad., Ann Oncol., 2016), danas, sve više i više bolesnika koji u prošlosti ne bi preživjeli rak, danas živi sa bolešću koja se može skoro uzeti u obzir kao hronična bolest. Na primjer, bolesnici sa kolorektalnim karcinomom danas žive dvostruko duže nego u 1990.-im.  (Advanced Colorectal Cancer Meta-Analysis Project, J Clin Oncol., 1992 and Venook et al., Abstract LBA3, ASCO 2014).

Više informacija o savremenoj biološkoj terapiji i mehanizmu delovanja možete naći na sajtu (odeljak otvoren za javnost).

 1. Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C and Parkin DM. GLOBOCAN 2008 v1.2, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2018. Available from:accessed on 15/07/2019. 

 2. Boyle, P, Levin, B. (eds) World Cancer Report 2008. (IARC Press, 2008). 

 3. Libutti SK, Saltz LB, Tepper JE. Colon cancer. In: DeVita VT, Lawrence TS, Rosenberg SA, eds. DeVita, Hellman, and Rosenberg"s Cancer: Principles and Practice of Oncology. 8th ed. Philadelphia, Pa: Lippincott Williams & Wilkins; 2008: 1232-1284.

 4. Cancer in numbers, popular science facts about cancer, 2013.

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina