Rak pluća

Rak pluća: najsmrtonosniji tip raka

Rak pluća, godišnje, odnese više života od kolorektalnog raka, raka dojke i raka prostate zajedno. Čak i pored značajnih napredaka koji su postignuti u ovom polju, rak pluća još uvijek važi za najsmrtonosniji rak. “Već desetlijećima, rak pluća je najčešći tip raka te je odgovoran za 1 od 5 smrti prouzrokovanu rakom,” tvrdi dr. Alan Sandler, medicinski direktor u Roche-u. “Rak pluća ostaje jedan od najtežih raka za liječenje.”

U pozadini raka pluća stoji nekontrolisana dioba abnormalnih ćelija u plućima. Dvije glavne forme raka pluća su nemirkocelularni rak pluća (NSCLC) i mikrocelularni rak pluća (SCLC). NSCLC je češći od ova dva tipa te se javlja u oko 85% slučajeva.2

Nedvojbeno je dokazana veza između pušenja cigareta i raka pluća i to u čak 80% slučajeva javljanja ove bolesti.3 Ipak, pušenje ne mora uvijek biti uzročnik, jer godišnje se javi oko 270,000 novih slučajeva raka pluća koji nisu povezani sa pušenjem. Među ostalim značajnijim riziko faktorima vezanim za rak pluća su3:

 • Radijacija – pacijenti koji su tretirani radioterapijom imaju umjereno povećan rizik od nastanka raka pluća

 • Izloženost kancerogenima na radnom mjestu – radnici uposleni u određenim industrijama mogu biti izloženi kancerogenima poput azbesta i ispušnih plinova, koji značajno povećavaju rizik od nastanka raka pluća

 • Zagađenje zraka u urbanim sredinama – postoje jasni dokazi da je stopa javljanja raka pluća znatno veća u urbanim sredinama u odnosu na ruralne, što se pripisuje većoj stopi zagađenja zraka.

 • Zagađenje zraka u domovima – dokazano je da žene, koje inače ne puše, u nekim dijelovima Azije imaju veći rizik od razvijanja raka pluća zbog slabe ventilacije u domovima u kojima se koriste drvo, ugalj ili druga čvrsta goriva za grijanje i kuhanje.

 • Ostala plućna oboljenja – osobe koje boluju od plućne tuberkuloze ili hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) također imaju povećan rizik od razvijanja raka pluća.

Na žalost, više od dvije trećine pacijenata koji boluju od raka pluća ne dobije dijagnozu do stadija kada se tumor već proširio po organizmu – metastatskog stadija.4 “Uprkos napretku koji se desio u skorijem vremenu, petogodišnje preživljenje pacijenata koji boluju od raka pluća je znatno manje u odnosu na pacijente koji boluju od drugih oblika raka, posebno u situacijama kada je rak već uznapredovao”, tvrdi dr. Sandler. Kao i sa mnogim drugim tipovima raka, rana dijagnoza dovodi do bolje prognoze i većih šansi za dugotrajno preživljenje.

Izbor metoda liječenja uveliko ovisi o veličini tumorske mase, lokaciji u plućima, vrsti raka i stadiju u kojem je dijagnostikovan. Također, pri odabiru tretmana važno je da li se rak metastatski proširio u ostale dijelove organizma te kakvo je ukupno stanje pacijenta. U tretmanu NSCLC-a se uglavnom koriste:

 • Hirurgija – pacijenti kojima je NSCLC dijagnostikovan u ranom stadiju, kada se još uvijek nije proširio u okolna tkiva i limfne čvorove, mogu biti izliječeni operativnim uklanjanjem raka i tkiva koje ga okružuje.

 • Radioterapija – za pacijente čiji rak se ne može ukloniti operativnim tretmanom, radioterapija, sama ili u kombinaciji sa kemoterapijom, može dovesti do smanjenja tumorske mase.

 • Kemoterapija – koristi se za liječenje pacijenata sa uznapredovalim rakom pluća (najviše slučajeva se dijagnostikuje upravo u ovom stadiju4). U ovom stadiju, rak se već metastatski proširio u druge dijelove tijela i nije ga moguće odstraniti operativnim tretmanom.

 • Ciljane terapije – napredak u molekularnoj dijagnostici je omogućio razvijanje i korištenje tzv. ciljanih lijekova – lijekova koji se vežu za specifične proteine koji se nalaze na ćelijama raka te ih uništavaju ili blokiraju njihovo dalje razmnožavanje.

Rak pluća ostaje veliki izazov kako za ljekare tako i za istraživače. Jasno je da postoji značajna potreba za novijim, efikasnijim i sigurnijim tretmanskim opcijama. Razvoj kancer imunoterapije, potpuno novog koncepta u onkologiji, ulijeva nadu pacijentima i njihovim porodicama. “U Roche-u, dajemo sve od sebe da odgovorimo na potrebe pacijenata koji boluju od raka pluća”, tvrdi dr. Sandler.

Reference

 1. Ferlay J, et al., GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide [document on the Internet]. International Agency for Research on Cancer; 2013 [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

 2. Barzi A, Pennell NA. Targeting angiogenesis in non-small cell lung cancer: agents in practice and clinical development. Europ Journ Clin Med Onc. 2010 [cited 2016 Nov 21];2(1): 31–42.

 3. World Health Organization. World Cancer Report 2008 [document on the internet]. Lyon; 2008; [cited 2016 Nov 21]. Available from:[Calculation: 960,000 (new cases per year in men) + 390,000 (new cases per year in women) = 1,350,000 (new cases per year) / 1,350,000/100 = 13,500 (1% of cases diagnosed each year) / 13,500 * 20 = 270,000 (new cases per year not linked to smoking)]

 4. National Cancer Institute. SEER Stat Fact Sheets: Lung and Bronchus Cancer [document on the internet]. NCI online; 2016; [cited 2016 Nov 21]. Available from:

Više priča

Pročitajte sve priče

Više informacija o području onkologije

Detaljan pregled područja onkologije

Saznajte više

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića