MALI OČNI RAZGOVORI: Na koji način možete zaštititi zdravlje vaših očiju?

Za kampanju piše: Dr Saša Smoljanović Skočić

Moderni način življenja donio je mnoge beneficije za naše živote, međutim postoji i druga strana te medalje. Kako je ovaj moderni život brz i hektičan, često zaboravimo da ono što nam je najvrijednije, naše zdravlje, na pravi način da čuvamo.

Kako ćemo u ovom dobu zaštiti zdravlje naših očiju reći će nam Dr Saša Smoljanović Skočić.

Možete li nam reći zašto je važno zaštiti zdravlje naših očiju u ovom modernom vremenu?

Oči su važan dio tijela koje treba štititi i čuvati njihovo zdravlje. Primaju impulse iz spoljašnje sredine i osiguravaju čistu sliku posmatranih osoba, predmeta i pojava. Vrlo su osjetljive i zbog toga im treba pridavati više pažnje.

Ako se pitate kako možemo zaštititi oči u vremenu "rada na daljinu", društvenih mreža, korištnje monitora, niste sami. Možda upravo Vi često zaboravite da zaštitite oči odgovarajućim naočalima, ili ste na poslu koji zahtijeva dugotrajan rad za računarom ili preskačete redovne posjete oftalmologu. Iako izgleda nevažno, sve gore navedeno može imati značajne poljedice na vaš vid.

Sada je upravo vrijeme da mijenjamo životne navike i napustimo sve ono što loše utiče zdravlje naših očiju.

Da li imate neke savjete kako bi mogli zaštiti ili poboljšati zdravlje naših očiju?

Imam listu savjeta za svakodnevni život koju bih voljela podijeliti sa vama ovdje, i ona glasi:

1. Crvenilo, peckanje i suvoću oka osjećamo svaki dan provodeći ispred monitora satima. Zbog povećane koncentracije smanjuje se broj treptaja u minuti, što za posljedicu ima sušenje površnih struktura oka, naročito osoba koje svoje radno vrijeme provode ispred računara, tableta ili drugih ekrana. U vezi s tim važi pravilo 20-20-20 što znači da svakih 20 minuta pogledamo u predmet udaljen 20 metara tokom 20 sekundi. Naravno da u ovim situacijama pomaže i korišćenje vještačkih suza u dogovoru sa nadležnim oftalmologom (1-2).

2." Sindrom kompjuterskog vida" je još jedna posljedica dugotrajnog gledanja u monitor. Praćen je privremenim naprezanjem, nelagodom i osjetljivošću na svjetlost. Važno je prilagoditi položaj monitora na udaljenosti od 50 cm.

3. Nosite sunčane naočale da bi zaštitili svoje oči od štetnog dejstva UV zraka  u bilo koje doba godine. UV A i UV B  zraci doprinose zamućenju očnog sočiva i ubrzavaju nastanak katarakte kao i oboljenja žute mrlje. (3-4)

4. Nosite zaštitne naočale prilikom obavljanja poslova koji to zahtijevaju. Prilikom rada u baštama, prilikom brušenja teških metala, kao i korišćenja sredstava za čišćenje.

5. Obratite pažnju na pravilno održavanje higijene i uputstava koji ste dobili od vašeg oftalmologa, a tiču se nošenja kontaktnih sočiva. Perite ruke redovno prilikom stavljanja i skidanja kontaktnih sočiva, odlažite ih u za to pripremljene kontejnere napunjene odgovarajućim sredstvima. U cilju izbjegavanja infekcije, iritacije, kao i gubitka vida redovno mijenjajte vaša kontaktna sočiva. Nosite naočale umjesto sočiva, ukoliko imate crveno oko.

6. Odbacite pojedinu šminku. Dotrajala maskara, olovke za oči kao i četkice za sjenke mogu biti kontaminirane različitim mikoroorganizmima i doprinijeti razvoju infekcije i crvenila oka.

7. Vodite računa o ishrani i šta vam je u tanjiru. Namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama kao što su razvne vrste ribe (tuna, losos i sardine) smanjuju učestalost pojave oboljenja žute mrlje i zamućenja sočiva. Ukoliko ih ne volite razmislite o uzimanju odgovarajućih suplemenata. Pravilna ishrana bitno utiče na sve organe u tijelu pa i na oko. Pored Omega-3 masnih kiselina važnu ulogu u održavanju vidne funkcije imaju i Vitamin C i E , te cink koji je zastupljen u zelenom povrću, kelju špinatu, blitvi, kupusu. Nedostatak vitamina A može dovesti do oštećnje vida i treba ga redovno unositi kroz namirnice kao što su žumanjce, jetra i mliječni proizvodi (5).

8. Redovno kontrolišite šećer u krvi, masnoće (loš holesterol i trigliceride), kao i krvni pritisak. Povišene vrijednosti navedenih parametara se danas smatraju najčešćim faktorima rizika oboljenja krvnih sudova, srca, mozga i oka. Ozbiljnja oštećenja krvnih sudova unutrašnjih struktura oka, kao što je mrežnjača, mogu dovesti do trajnog gubitka vida (6).

9. Prestanak pušenja se danas smatra važim faktorom prevencije oštećenja srca, krvnih sudova, mozga i oka.

10. Bavite se umjerenom  fizičkom aktivnošću i što češće i više boravite u prirodi. Znatno ćete smanjiti mogućnost nastanka dijabetes melitusa i njegove komplikacije na oku.

Šta nam možete preporučiti ukoliko budemo prepoznali neke poteškoće ili simptome na našim očima?

Crvenilo oka, žuljanje, pojačano suzenje, smetanje jake svjetlosti, pad vida, ispad u vidnom polju, poremećaj raspoznavanja boja samo su neki od simptoma koji zahtijevaju oftalmološki pregled..Nemojte se ustručavati da pitate oftalmologa za sve što vas interesuje, a tiče se zaštite zdravlja očiju.   

Dr Saša Smoljanović Skočić je zaposlena na Klinici za Očne Bolesti na Univerzitetskom Kliničkom Centru Republike Srpske 2001. godina a postaje specijalista oftalmologije polaganjem specijalističkog ispita 2004. godine. 

Kroz svoju karijeru prošla je kroz veliki broj edukacija,  bila član nekoliko projekata i autor/koautor stručnih radova u području oftalmologije.

Član je Udruženja oftalmologa Republike Srpske, Društva doktora medicine Republike Srpske i Komore doktora medicine Republike Srpske

Živi i radi u Banja Luci i doktorand je na doktorskom studiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Reference:

1.Messmer EM. The pathophysiology, diagnosis and treatment of dry eye disease.  Dtsch Arztebl Int. 2015 ;112(5):71-81.

2. Clayton JA. Dry Eye. N Engl J Med. 2018; 378(23):2212-2223.

3.  Brockmann C, Schulz M, Laube  T. Transmittance characteristics of ultraviolet and blue-light-filtering intraocular lenses. J Cataract Refract Surg. 2008;34(7):1161-6. 

4. Ivanov IV, Mappes T, Schaupp P, Lappe C, Wahl S . Ultraviolet radiation oxidative stress affects eye health. J Biophotonics. 2018; 11(7):e201700377.

5. Pameijer EM, Heus P, Damen JAA, Spijker R, Hooft L, Ringens PJ, Imhof SM. What did we learn in 35 years of research on nutrition and supplements for age-related macular degeneration: a systematic review. Acta Ophthalmol. 2022 ;100(8):e1541-e1552

6. Moreno A, Lozano M, Salinas P. Diabetic retinopathy. Nutr Hosp. 2013;28 Suppl 2:53-6.

M-BA-00000909

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića