MALI OČNI RAZGOVORI: Šta sve trebate znati o zahvatima laserske korekcije vida?

Za kampanju piše: Prim. doc. dr. med. sci. Melisa Ahmedbegović-Pjano


Vjerujemo da je većina Vas koji nosite dioptrijske naočale bar jednom čula za izraz laserska korekcija vida.

O tome šta je laserska korekcija vida, ko su kandidati za istu i koje su metode koje se koriste za ove zahvate, smo u ovim Malim očnim razgovorima razgovarali sa prim. doc. dr. med. sci. Melisom Ahmedbegović-Pjano, iz PZU Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost u Sarajevu.  Prim. doc. dr. med. sci. Ahmedbegović-Pjano je do sada izvela preko 15.000 zahvata laserske korekcije vida.  

Možete li nam reći šta je laserska korekcija vida (lasersko skidanje dioptrije) i kada se ona primjenjuje? 

Lasersko skidanje dioptrije predstavlja zahvate remodeliranja rožnice (prednje prozirne površine oka) laserom u svrhu uklanjanja  dioptrije, eliminacije optičkih pomagala i poboljšanja vidne oštrine.

Laserima se mogu skidati  od -10 do +5, te ±5 dioptrija astigmatizma.

Kod osoba čiji je iznos dioptrije veći od navedenih, također, postoji rješenje za korekciju dioptrije ugradnjom sofisticiranih leća u oko čiji su rezultati jednako dobri.

Koliko dugo su ovi zahvati prisutni u svijetu i kako oni izgledaju danas? 

Zahvati laserske korekcije vida izvode se  preko 40 godina, a u svijetu je operirano oko 50 miliona ljudi. Kroz ovaj period napredovala je i laserska tehnologija i operativne metode.  

Današnje operacije su potpunosti kompjuterski kontrolirane uz pomoć preciznih softverskih programa te je  jednu dioptriju moguće je skinuti u manje od 2 sekunde. Sistemi za praćenje oka pacijenta tokom operacije (tracker) omogućavaju preciznu dostavu laserske zrake na tačno zadano mjesto bez obzira na mikropomake pacijentovog oka za vrijeme rada lasera. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sistema današnji zahvati su preko 99% sigurni.

Možete li nam reći nešto više o metodama koje se koriste za lasersko skidanje dioptrije i na osnovu čega se vrši odabir metode koja će se primjeniti? 

Postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije, a osnovna podjela temelji se  na kojoj dubini rožnice se operacije izvode (površina rožnice – PRK, sredina rožnice – LASIK). Izbor metode isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta.

Metoda LASIK (Laser in situ keratomileusis)

LASIK je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije, te je najčešći izbor hirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnici), a u drugom koraku se remodelira površina rožnice excimer laserom. Flap na rožnici se može formirati na dva načina:

  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)

  • Femtosecond laserom (Femto – LASIK )

Femto – LASIK je metoda koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Zbog preciznosti reza flapovi rožnice (poklopci na rožnici) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također je smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje.

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

PRK je metoda kod koje se remodeliranje rožnice excimer laserom izvodi na površini rožnice nakon uklanjanja epitela (površnog obnovljivog sloja rožnice) što se može izvesti na dva načina:

  • Mehanički instrumentom

  • Excimer laserom (Transepitelna fotorefraktivna keratektomija, T-PRK, TransPRK, No touch PRK)

TransPRK je novija metoda PRK kod koje se i epitel i dioptrija  uklanja excimer laserom  u jednom koraku, bez ruke hirurga.
PRK operacija je pogodna  kod blagih nepravilnosti rožnice, kod tankih rožnica te kod ožiljaka na površini oka. 

Za kraj razgovora, ima li još nešto što je potrebno nagalsiti vezano za ove zahvate?

Na kraju, bitno je naglasiti važnost redovnih kontrola, ne samo dioptrije, nego potpunog oftalmološkog pregleda uključujući mjerenje očnog tlaka i pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka biomoikroskopom, jer samo oko koje je zdravo i ima  dioptriju može biti podvrgnuto ovom zahvatu.

Ukoliko se radi preoperativna priprema za laser ovaj je pregled potrebno upotpuniti sa rožničnom topografijom kojom  u svega nekoliko sekundi dobijemo 100 snimaka rožnice, uz preko 100.000. obrađenih tačaka na njoj, a čija analiza nam unaprijed omogućava dobru procjenu sigurnosti zahvata.

Prim. doc. dr. med. sci. Melisa Ahmedbegović-Pjano rođena je u Sarajevu gdje je završila Medicinski Fakultet i postdiplomski studij. Doktor medicinskih nauka je od 2016, u zvanju Primarijusa od 2019,  a u zvanje Docenta je izabrana 2023. godine. Specijalista oftalmologije je od 2005. godine, danas zaposlena u  PZU Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost u Sarajevu. Bavi se prednjim segmentom oka i refraktivnom hirurgijom. Uže područje rada je laserska refraktivna hirurgija te je do sada izvela više od 15 000 operativnih zahvata laserske korekcije dioptrije.   

M-BA-00000962

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića