Zašto je važno pravovremeno odlaziti na pregled očnom ljekaru?

Za kampanju piše: doc dr Faruk Nišić

Iako oči čine samo oko 1 posto površine našeg tijela, njima primamo 90 posto informacija iz svijeta oko nas. Očna oboljenja se mogu javiti u svim starosnim dobima. Također je značajno spomenuti da veliki broj oboljenja drugih organskih sistema daju svoje manifestacije na očima. Među njima su šećerna bolest, hipertenzija, bolesti štitne žlijezde, reumatološke bolesti, neurološke bolesti, tumori i mnoge druge. Nekada se dešava da se ove bolesti dijagnosticiraju upravo očnim pregledom. Iako postoje bolesti koje imaju vrlo jasne znakove, izražene simptome i nagli tok, ipak su mnoge od njih podmukle -asimptomatske. Često se otkriju na slučajnim pregledima kao što je propisivanje naočala nakon 45. godine zbog javljanja staračke dalekovidosti. Dio ovih oboljenja na početku ima blage ili nikakve simptome, što može dovesti do zakašnjele dijagnoze i težeg liječenja i nepovoljnog rezultata. Sama činjenica da se radi o vrlo osjetljivom tkivu, nervnog porijekla, sa ograničenom moći regeneracije nam govori da su neka od ovih oštećenja nažalost nepovratna.  

Rano liječenje je presudno kako bi se spriječilo da neke uobičajene očne bolesti  uzrokuju trajni gubitak vida. Koliko je značajan pravovremeni pregled prikazati ćemo kroz nekoliko najčešćih oboljenja:  

  • Katarakta (siva mrena) se najčešće definiše kao postepeno zamućenje očnog sočiva koje se manifestuje kao postepeni gubitak vida. Ukoliko se pravovremeno operativno liječi predstavlja rutinsku operaciju sa izuzetno malim šansama za komplikacije i odličnim ishodom. Međutim ukoliko se kasno dijagnosticira, mogu se razviti komplikacije koje zahtijevaju složeno liječenje sa neizvijesnim ishodom u očuvanja vida. (1)

  • Glaukom je oboljenje koje se nekada manifestuje povišenim očnim pritiskom. Neznatno povišen pritisak za pacijente često nema nikakvih simptoma dok potajno dovodi do teškog nepovratnog oštećenja nervnog tkiva i gubitka vida. Zbog toga se figurativno naziva „tihi kradljivac vida“. Ukoliko se u početnom stadiju dijagnosticira i liječi, moguće je spriječiti nepovoljan ishod i sačuvati vidnu funkciju. (2)

  • Od sistemskih bolest navest ćemo dijabetes ili šećerna bolest je trenutno jedna od najvećih pošasti savremenog čovječanstva. Radi o multisistemskoj bolesti čije se komplikacije ispoljavju i na oku. Komplikacija na oku naziva se dijabetička retinopatija. Promjene na oku mogu razviti bez ikakvih simptoma, ali također mogu dovesti do teških komplikacija sa gubitkom vida. Rano otkrivanje i liječenje mogu spriječiti ili odgoditi sljepoću kod 90% ljudi s dijabetesom. Poražavajuća je činjenica da 50% pacijenta nije išlo na pravovremeni pregled očiju te im se dijagnoza postavila prekasno za učinkovito liječenje. Ukoliko se na vrijeme liječi dovoljno je liječenje jednostavnijim metodama kao što je primjena lasera. Na taj način moguće je zaštiti oko i izbjeći složene operativne zahvate. Ovi zahvati iz polja vitreoretinalne hirurgije su izuzetno skupi, komplikovani i zahtijevaju sofisticiranu opremu, složenu i dugotrajnu edukaciju. No i pored toga bitka za očuvanje vida može završiti ograničenim ishodom. Ukoliko imate dijabetes, pregled očnog dna koji ne traje više od pola sata preporučuje se periodično prema preporuci dijabetologa. (3)

Sva spomenuta oboljenja ukazuju na važnost oftalmološkog pregleda. 

„Uložiti pola sata vašeg vremena jednom godišnje je vrijedno vašeg vida.“

Doc. dr Sci. prim Faruk Nišić je rođen 22.9.1968. godine u Bijelom Polju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1997. godine, specijalistički staž iz oftalmologije završio je na Klinici za očne bolesti Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, a specijalistiški ispit položio 2002 godine.

Od 2003 godine je uposlen na Klinici za očne bolesti, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu na mjestima šef Kabineta za laser fotokoagulaciju, fluoresceinsku angiografiju i fotodokumentaciju i ljekar specijalista na Odjelu za prednji očni segment. Od 2013. godine Šef Odjela za povrede oka na Klinici za očne bolesti, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu. Postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu završio 2005. godine. Magistrirao 2012. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Počasno zvanje Primarijus dobio 2013 godine. Doktorirao je 2018. godine na Univerzitetu u Banja Luci.

Autor je mnogih naučnih radova i učesnik u nacionalnim i internacionalnim kongresima.

Također, učešće je uzeo u kliničkim istraživanjima/projektima  kao što su koordiniranje projektom za trauma registar za oftalmologiju.

LITERATURA

  1. Aaronson A, Viljanen A, Kanclerz P, Grzybowski A, Tuuminen R Cataract complications study: an analysis of adverse effects among 14520 eyes in relation to surgical experience. Ann Transl Med. 2020;8(22):1541.

  2. Cheng Y, Liu XH, Shen X, Zhong YS. Ahmed valve implantation for neovascular glaucoma after 23-gauge vitrectomy in eyes with proliferative diabetic retinopathy. Int J Ophthalmol.

  3. Ishida S. Etiology of diabetic retinopathy. Nihon Rinsho. 2012; 70 Suppl 5: 343-8.

M-BA-00000793

Više priča

Pročitajte sve priče

Roche d.o.o. - Roche Ltd, Zmaja od Bosne 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

KontaktGlobalnolinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19O namaTerapijska područjaPričeKarijeraIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjavaPravila o zaštiti podatakaPolitika o korištenju kolačića